Ljekovi na recept u 112 privatnih apoteka

Prema Hrapovićevim riječima, građani će iduće sedmice biti detaljno obavješteni koje su to apoteke, na koji način mogu da podižu ljekove i o principima funkcionisanja tog novog modela između Fonda i privatnih apoteka
69 pregleda 1 komentar(a)
Montefarm apoteka gužva, Foto: Luka Zeković
Montefarm apoteka gužva, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2015. 12:26h

Fond za zdravstvo počeo je danas potpisivanje ugovore sa 112 privatnih apoteka, u kojima će građani od 1. marta moći da podignu ljekove na recept, rekao je direktor Fonda, Kenan Hrapović.

Prema njegovim riječima, građani će iduće sedmice biti detaljno obavješteni koje su to apoteke, na koji način mogu da podižu ljekove i o principima funkcionisanja tog novog modela između Fonda i privatnih apoteka.

Kako je rekao, građani će moći paralelno da podižu ljekove u 45 apoteka Montefarma i u privatnim apotekama.

„Upravni fond Fonda za zdravstvo odabrao je 112 apoteka sa kojima će potpisati ugovor o podizanju lijekova na recept, zajedno sa apotekama Montefarma, a realizacija projekta će početi 1. marta“, naveo je Hrapović.

On je kazao da su uslovi koje su te apoteke morale da zadovolje bili dosta rigorozni.

Hrapović je objasnio da će novac koji su dobili od Vlade za finansiranje i nabavke lijekova na recept podijeliti privatnim i apotekama Montefarama

„Na mjesečnom nivou imaćemo određena ograničenja i apelujem na doktore koji prepisuju ljekove da vode računa o mjesečnoj potrošnji odnosno o propisivanju ljekova“, kazao je Hrapović.

On je apelovao i na građane da ne traže veću količinu lijekova od one koja im je potrebna za liječenje, jer će, kako je kazao, lijekova biti dovoljno.

Kako je naveo Hrapović, Fond će voditi dnevnu, sedmičnu i mjesečnu kontrolu privatnih apoteka kroz fakture i „na taj način moramo da se uklopimo u sredstva koja su nama odobrena za ovu godinu“.

On je kazao da je Vlada na predlog Ministarstva zdravlja usvojila novu listu lijekova.

“Uvršteno je 15 novih lijekova, sa liste je skinuto 27 lijekova tako da ukupno imamo 537 oblika lijekova koji su na novoj listi“, objasnio je Hrapović.

Bonus video: