Roditelji beba ogorčeni: Ovo je van pameti, rade kao da ništa nije bilo

“Najveću odgovornost u čitavoj priči treba da podnese Ministarstvo zdravlja. Razmišljam da budem jedan od podnosilaca amandmana da se mora pod hitno izvršiti reizbor svih direktora zdravstvenih ustanova kako bi podigli taj nivo što više,” kazala je Zorica Kovačević iz DPS-a.
62 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2015. 13:49h

Rukovodilac Ministarstva zdravlja dr Suad Numanović ocijenio je juče da vraćanje na posao osumnjičenih, neonatologice Hake Tahirović i dr Tomislava Jeremića, nije preuranjeno i da je u skladu sa zakonom.

On je to izjavio nakon sastanka sa kolegijumom Opšte bolnice u Bijelom Polju, na kojem je i ovoga puta centralna tema bili slučaj zaraze beba.

Slaviša Knežević, otac Dušana, bebe preminule nakon infekcije u bjelopoljskom porodilištu, kazao je da je šokiran kada je čuo da su poslije svega Jeremić i Tahirovićeva vraćeni na posao.

"Mog djeteta nema, a vjerovatno će ubrzo stradati još koje. Po meni, oni ne zaslužuju nijedan trenutak da provedu u bolnici. Nikom više ne bi preporučio da se porađa u bjelopoljskoj bolnici. Evo, pokazalo se da je sve moguće. Tek prije desetak dana su pušteni iz zatvora, a sada već rade. Da li su to partijske, prijateljske ili druge veze, ja u to neću da ulazim, ali je van svake pameti da neko strada i da sad normalno radi, kao da nije ništa bilo", kazao je Knežević.

Otac jedne od pet zaraženih beba Predrag Karišik je kazao da je ovo moguće u državi u kojoj sve u rukama jednog čovjeka i u kojoj je Tužilaštvo korumpirano.

On je rekao da je izgubio povjerenje u sve institucije:

"Kod mene je ta vijest izazvala gnjev - zamislite ljudi koji treba da odgovaraju za takva zlodjela, njih vraćaju na posao".

On je istakao da je još prije mjesec uputio molbu za prijem kod šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Mitje Drobniča, ali da ni od njega nije dobio nikakav odgovor. Zbog svega što mu se dešava, Karišik je najavio da će zatražiti azil u nekoj drugoj zemlji.

Jelić: Mogu da rade sve dok se zvanično ne podigne optužnica

Branilac Puletića i Jeremića, advokat Stanko Jelić, kaže da lice koje je, dok je bilo u pritvoru bilo suspendovano sa radnog mjesta, nakon ukidanja pritvora može stupiti na radno mjesto.

On kaže da ljekari imaju pravo da se vrate na posao sve dok se zvanično ne podigne optužnica, s obzirom na to da je istraga i dalje u toku. “Istraga ne znači da je krivični postupak pokrenut u smislu pravnih posljedica koje proizvodi nakon stupanja optužnice na snagu. Suspenzija sa radnog mjesta traje za vrijeme pritvora. Njegovim prestankom, prestaje i udaljenje sa posla“, ocjenjuje Jelić.

Prema članu 130 Zakona o radu, zaposleni će biti privremeno udaljen sa rada ako je zatečen u vršenju povrede radne obaveze za koju je predviđeno izricanje mjere prestanka radnog odnosa, odnosno raskida ugovora o radu, ako mu je određen pritvor, od prvog dana pritvora dok pritvor traje... U stavu 3 se ističe i da će biti udaljen sa posla “ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog u radu ili u vezi sa radom”, a u stavu 4 “ukoliko je protiv zaposlenog pokrenut postupak zbog krivičnog djela korupcije”.

Popović zabezeknut, Perić tvrdi da nijesu krivi samo ljekari

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je zabezeknut informacijom da su se Jeremić i Tahirovićeva vratili na posao.

"Trebalo je da se sačeka da se cijeli postupak sprovede do kraja", rekao je Popović, dok Srđan Perić (PCG) tvrdi da dešavanja u ovom slučaju imaju dosta sličnosti sa procesuiranjem nesreće na Bioču:

"Tada je apsolutno sva odgovornost bila svaljena na mašinovođu, dok niko od menadžmenta nije odgovarao. Treba sačekati epilog ove priče, ali sve što gledamo već sada dobija dimenziju već viđenog. Nije moguće da je krovni menadžment u zdravstvu toliko dobar i da isključivu odgovornost nosi nekoliko ljekara".

“Najveću odgovornost u čitavoj priči treba da podnese Ministarstvo zdravlja. Razmišljam da budem jedan od podnosilaca amandmana da se mora pod hitno izvršiti reizbor svih direktora zdravstvenih ustanova kako bi podigli taj nivo što više,” kazala je Zorica Kovačević iz DPS-a.

Galerija

Bonus video: