Ispravnost vode za piće: Znaće se ko je Ulcinjane varao

Nalazi iz Instituta za javno zdravlje iz Podgorice o kvalitetu vode očekuju se ove ili naredne sedmice
255 pregleda 12 komentar(a)
Ulcinj, voda, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ulcinj, voda, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.02.2015. 17:35h

Epilog afere oko ispravnosti vode za piće u Ulcinju biće poznat tokom ove ili eventualno naredne sedmice, kada stignu nalazi iz Instituta za javno zdravlje iz Podgorice. “Vijesti” saznaju da su po nalogu Sanitarne inspekcije vlasnicima ulcinjskih lokala, koji su imali nekoliko puta negativan nalaz iz Doma zdravlja u Baru, vodu sa česama nedavno uzorkovali laboranti Instituta.

“Ukoliko nalaz pokaže da je voda ispravna za piće, tužiću Dom zdravlja u Baru jer zbog njihovih izvještaja ne mogu da dobijem sanitarnu saglasnost. U suprotnom, tužiću 'Vodovod' i državu zbog namjere da nas otruju sve”, kazao je jedan od vlasnika lokala. On je već dva puta platio po 76 eura za atest Domu zdravlja u Baru i oba puta rezultati mikrobiološke analize pokazali su da je voda neispravna za piće.

Suvlasnik frizerskog salona, koji je prikačen takođe na centralnu vodovodnu mrežu, već nekoliko puta nema pozitivan nalaz iz Bara ali svaki put mora da plati. U rezultatima mikrobiološke analize iz uzorka u lokalu u centru grada, uzetom početkom mjeseca, navodi se da su u 100ml vode pronađene koliformne bakterije u ukupnoj količini od 9,2 i streptokoke fekalnog porijekla. U mišljenju koje je potpisao Dr Dušan Perović iz Bara stoji „da na osnovu izvršenih analiza ispitivani uzorak vode ne odgovara uslovima pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće“. U međuvremenu, oglasilo se JP “Vodovod” koje je saopštilo da su nalazi Instituta „kao jedine licencirane institucije u Crnoj Gori“ pokazali da je voda ispravna za piće. Direktor “Vodovoda” Fehim Avdiu kazao je da “Vodovod” mjesečno Institutu plaća i do hiljadu eura za uzorkovanje vode.

Na pitanje kako vodu i dalje uzorkuje Dom zdravlja u Baru, on je kazao da to nije njegova stvar.

“U Institutu znaju očigledno da su jedini mjerodavni i da moramo kod njih. Ukoliko pođemo na Cetinje ili u Bar, kazaće nam da to ne priznaju i odmah poslati inspekciju”, kazao je Avdiu.

Direktor Doma zdravlja u Baru Rade Vulević juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Zbog duga blokiran račun

Regionalni vodovod blokirao je račun ulcinjskog Vodovoda zbog duga od oko 120 hiljada eura.

“Vijestima” je to potvrdio Avdiu, navodeći da je blokada nastupila brzo nakon odluke Ulcinjana da više ne uzimaju vodu iz regionlanog vodovoda.

”Dogovor je bio da tokom ove sedmice zaključimo sporazum o dugu i narednom ugovoru”, kazao je Avdiu.

Bonus video: