Tužioci uče da gone homofobe

Britanski predavači pokušaće da tužiocima približe praksu i zakonsku regulativu te države, kazao je Kalezić
74 pregleda 23 komentar(a)
Parada ponosa press, Foto: Boris Pejović
Parada ponosa press, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2015. 20:30h

Organizacija “Kvir Montenegro” započela je projekat podizanja kapaciteta tužilaca za rad na slučajevim zločina iz mržnje, nasilja i diskriminacije zasnovanim na seksualnoj orjentaciji i/ili rodnom identitetu.

Predsjednik Upravnog odbora te NVO Danijel Kalezić kazao je “Vijestima” da će se projekat sprovoditi u saradnji sa britanskom organizacijom “Stonewall”, a uz podršku Ambasade Velike Britanije.

Kalezić precizira da su tužioci ciljna grupa zbog neophodnosti uspostavljanja kvalitetne i standardizovane tužilačke prakse u odnosu na slučajeve diskriminacije, nasilja ili uznemiravanja počinjenim nad LGBT osobama. On je ocijenio da je to jedan od osnovnih preduslova, kako bi se osigurao budući uspjeh na polju promocije i zaštite ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori i njihove bezbjednosti.

“Uloga tužilaštva je od velikog značaja u sistemu borbe protiv homofobije i transfobije. Tokom Drugog Montenegro Prajda, Kvir Montenenegro je ostvario kvalitetnu saradnju sa tužilaštvom, te će ovaj projekat biti prilika da se postignuta saradnja dodatno unaprijedi i nastavi sa ciljem što kvalitetnijeg odgovora tužilaštva zadatku koji ima”, kazao je Kalezić.

On je pojasnio da će britanski predavači pokušati da tužiocima približe praksu i zakonsku regulativu te države.

Istakao je da je krajnji cilj projekta kreiranje ambijenta u kojem bi takvi slučajevi bili izuzeci, a ne pravilo.

Mijenjaće se koncept Prajda

Kalezić je naglasio da su pripreme za novu Paradu ponosa već počele:

”Odbor je počeo da radi faktički dan nakon prethodnog Prajda . Kontinuitet Prajda se ne dovodi u pitanje, ali ćemo u narednom periodu mijenjati koncept Parade. Na koji način, ostaje da se vidi”.

Kazao je da će oktobar ostati mjesec Prajda , ocijenivši da je prethodna Parada bila na zavidnom nivou, kada je riječ o bezbjednosti učesnika.

Parada je održana bez ijednog incidenta, uz jako policijsko obezbjeđenje.

Bonus video: