Opština Pljevlja prijavom protiv direktora lokalne TV stanice

Iz Opštine optužuju Kneževića da je na svoju ruku registrovao lokalnu TV
72 pregleda 0 komentar(a)
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.02.2015. 18:18h

Lokalna uprava u Pljevljima podnijeće krivičnu prijavu ili tužbu protiv direktora RTV Pljevlja Milana Kneževića zbog navodnih nezakonitih radnji u toj medijskoj kući, indirektno je najavljeno juče iz kabineta predsjednika Opštine Mirka Đačića.

„Svoje stavove imaćete prilike iznijeti u postupcima pred nadležnim pravosudnim organima države Crne Gore“, navodi se u saopštenju Đačića dostavljenom medijima.

U reagovanju predsjednika Opštine navodi se da lokalna uprava, koja je osnivač tog medija, ne osjeća odgovornost za stanje u kojem se nalazi RTVP, čiji radnici već treći mjesec ne primaju zarade.

Opština je kao glavnog krivca za to optužila direktora RTVP Milana Kneževića, pozivajući ga da svojim ponašanjem ne ugrožava rad zaposlenih.

„Javnost opštine Pljevlja ima pravo da zna da ste vi samovlasnom registracijom DOO, bez odluke lokalnog parlamenta, kao pojedinac pokušali obesmisliti skupštinsku proceduru kroz koju prolaze dosadašnjih šest lokalnih javnih preduzeća i koja kod ovih pravnih lica traje od marta 2014.godine. Apsolutno su besmisleni vaši pokušaji da ubijedite lokalnu javnost, odbornike i lokalnu upravu, da transformacija javnih preduzeća u DOO ne mora ići po proceduri po kojoj se odvijala u lokalnom parlamentu i da vi jedini znate efikasniji i brži način, koji nam nudite“, navodi se u saopštenju Đačića .

U Opštini tvrde da su odluku o osnivanju DOO javnih emitera RTV Nikšić i Budva, na koju se pozivao Knežević, donijeli lokalni parlamenti opština Nikšić i Budva.

„Podsjećamo vas, gospodine Kneževiću, da ste registracionu prijavu predali 26.07.2012. godine, a da ste rješenje o upisu u registar, nakon svih pritisaka koje ste vršili na Poresku upravu dobili tek 13. 12. 2012. godine, iako je zakonski rok za rješavanje četiri dana. Šta vas je sprečavalo da u ovom periodu obavijestite SO Pljevlja o preblemima sa registracijom u CRPS-u i zatražite stručnu pomoć od osnivača. Niste smatrali ni da ste obavezni da istom dostavite Statut RTV Pljevlja na saglasnost. Vi ste samovlasno, odlučili i o iznosu osnovnog kapitala suprotno Zakonu o privrednim društvima i o tome da su se imenovani članovi Savjeta RTPV prihvatili bez njihovog pisanog pristanka imenovanja u Savjetu „vašeg“ DOO RTPV”, piše u reagovanju.

Knežević: Lokalna vlast ne prestaje da podriva RTVP

Knežević kaže da je saopštenje lokalne uprave upriličeno u kontekstu grubih nasrtaja usmjerenih na rušenje nezavisnosti i podrivanje materijalnog položaja RTV Pljevlja i suma ukupnog neznanja i nekompetentnosti lokalnih činovnika koji pokušavaju da odrade prljavi politički posao.

Prema njegovim riječima, Opština ne želi da primjeni Odluku o organizaovanju RTV Pljevlja jer bi ih ona natjerala da se ponašaju zakonito i prenesu sredstva tom mediju, koja su obavezna da izdvajaju za određene programske sadržaje.

Suština je što ne znaju šta hoće u pokušaju da sa koliko toliko obraza izađu iz nezavidne situacije, poručivši “da nije fino kada se sa pozicije vlasti laže“. Knežević je rekao da prihvata svu odgovornost za registraciju, navodeći da je DOO u nazivu dodao registrator koji je u postupku registracije bio dužan da ispita svu potrebnu dokumentaciju. Direktor RTV Pljevlja tvrdi da je stvarna namjera lokalne vlasti da preuzme političku kontrolu nad tim medijom te da je dužnost svakog medijskog poslenika da zaštiti medij od brutalnih i primitivnih nasrtaja vlasti. Knežević kaže da se „sa pozicije vlasti laže“ da je RTV Pljevlja od marta 2011. do kraja 2014. dobila nepunih 900.000, već 680.00 eura ili prosječno godišnje 170.000 eura.

Bonus video: