CDT dobio pet zvjezdica: Informacije o finansiranju objavljuju do detalja

Transparify je ocjenjivao do koje mjere istraživački centri na sajtovima objavljuju izvore finansiranja, dodjeljujući im do pet zvjezdica u zavisnosti od stepena objavljivanja informacija
56 pregleda 0 komentar(a)
CDT, Foto: Screenshot
CDT, Foto: Screenshot
Ažurirano: 17.02.2015. 15:19h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) i Institut Alternativa i ove godine su proglašeni za jedne od najtransparentnijih istraživačkih centara na svijetu.

Istraživanjem, koje je uradio Transparify, obuhvaćeno je više od 160 think thank organizacija iz 47 zemalja svijeta, prenosi portal CDT.

Transparify je ocjenjivao do koje mjere istraživački centri na sajtovima objavljuju izvore finansiranja, dodjeljujući im do pet zvjezdica u zavisnosti od stepena objavljivanja informacija.

Organizacije koje su ocijenjene sa maksimalnih pet zvjezdica su izuzetno transparentne, dok su organizacije sa četiri zvjezdice transparentne u velikoj mjeri.

Onima koje su dobile tri zvjezdice ili manje trenutno nedostaje transparentnosti.

CDT je u grupi organizacija sa pet zvjezdica koje informacije o finansiranju objavljuju do detalja.

Takođe, objavljuju iznose dobijenog novca i informacije o istraživačkim projektima.

"Više od dvije trećine think thankova u svijetu ne otkrivaju odakle im dolazi novac", navodi Transparify.

Takođe, od 169 istraživačkih centara samo 49 pružaju sveobuhvatne finansijske podatke o finansijskim sredstvima.

"Više od stotinu istraživačkih centara otkriva veoma malo ili ne otkriva svoje finansijere. Istraživački centri koji prihvataju sredstva iza zatvorenih vrata podrivaju ugled sektora u cjelini", upozorio je izvršni direktor Transparify, Hans Gutbrod, koji se zalaže za veća istraživanja integriteta.

Kako je kazao, srećom, sve više i više stručnjaka shvataju da je finansijska transparentnost odličan način da poboljšaju kredibilitet njihovog istraživanja i političkih savjeta.

Transparify je istraživao javnost rada organizacije prema regijama, državama i stepenu transparentnosti.

Tako je Crna Gora evropski prvak kada je u pitanju transparentnost think-thank organizacija.

Najtransparentnije istraživačke centre imaju i Gruzija i Makedonija.

"Vrlo transparentni think tankovi se sada mogu naći u 18 zemalja širom svijeta, od Ekvadora, Pakistana do i Crne Gore, što pokazuje da izvrsnost ne poznaje granice", navodi se u izvještaju.

Bonus video: