U Željezari za 2,5 godine preko 25 teških tjelesnih povreda, dva radnika poginula

"Radnici ne mogu više da izdrže, jer rade isključivo noćnu smjenu i to po 16 sati, uz konstantnu prijetnju i šikaniranje"
74 pregleda 0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Ivan Petrušić
Janko Vučinić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.02.2015. 14:13h

Zbog informacija da se radnici Toščelika maltretiraju, šikaniraju i da im se stalno prijeti otkazima, Janko Vučinić, poslanik Demokratskog fronta i Član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, će predložiti kontrolno saslušanje ministra rada i socijanog staranja Predraga Boškovića, glavne inspektorke rada Angeline Međedović, direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Bobana Mugoše, generalnog sekretara USSCG Srđe Kekovića, generalnog sekretara SSSCG Marka Nikčevića, uz prisustvo predstavnika sindikata Toščelik Nikšić.

"Aktuelna dešavanja u nikšićkoj Željezari – Toščelik Nikšić, samo su još jedan od flagrantnih načina kršenja radničkih prava, koja iziskuju mnogo više od medijske priče i provlačenja kroz novinske stupce. U cilju zaštite radnika, koji obespravljeni trpe nezapamćeni mobing od strane uprave, prinuđen sam da na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje iniciram posebnu sjednicu i predložim kontrolno saslušanje: ministra rada i socijanog staranja Predraga Boškovića, glavne inspektorke rada Angeline Međedović, direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Bobana Mugoše, generalnog sekretara USSCG Srđe Kekovića, generalnog sekretara SSSCG Marka Nikčevića, uz prisustvo predstavnika sindikata Toščelik Nikšić. Komunikacijom sa radnicima Toščelika, saznao sam zapanjujuće podatke da se radnici maltretiraju, šikaniraju i pod konstantnom su prijetnjom otkazima. Trenutno je u toku jedan otkazni postupak prema poslovođi u Čeličani, koji je pokrenut samo zbog izjave da „radnici ne mogu više da izdrže“, jer rade isključivo noćnu smjenu i to po 16 sati, uz konstantnu prijetnju i šikaniranje", kazao je Vučinić.

Najsvježiji primjer je, kako je dodao, jutrošnja teška tjelesna povreda jednog radnika u pogonu Kovačnice.

"To je samo jedna u nizu teških tjelesnih povreda za nešto više od dvije i po godine od kada je Toščelik preuzeo Željezaru. Govoreći brojkama, u Željezari je u protekle dvije i po godine zabilježeno preko 25 teških tjelesnih povreda, uz izgubljena dva života na radnom mjestu, nakon čega nije bilo odgovora niti reagovanja kako od Toščelika tako i nadležnih državnih institucija. Iz ovih razloga se vidi da je krajnje vrijeme da se javno raspravlja o problemima sa kojim se suočavaju radnici Toščelika, pa smatram neophodnim da Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje zakaže kontrolno saslušanje", saopštio je Vučinić.

Bošković će se odazvati svakom saslušanju u Skupštini

Ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković, odazvaće se svakom saslušanju koje inicira Skupština, iako aktuelna dešavanja u Željezari Tosčelik ne spadaju u nadležnost Ministarstva, saopštili su predstavnici tog Vladinog resora.

"Poslanik Demokratskog fornta (DF), Janko Vučinić, očigledno nije upoznat sa organizaciom javne uprave, iako bi trebalo s obzirom na posao koji obavlja, jer teme o kojima on govori nijesu iz nadležnosti Ministarstva, već Uprave za inspekcijske poslove", rekli su agenciji Mina-business iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Predrag Bošković

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su objasnili da Inspekcija rada i Inspekcija zaštite na radu od 2012. godine nijesu u naldežnosti tog Vladinog resora, već Uprave za inspekcijske poslove, nad kojom nadzor sprovodi Ministarstvo ekonomije.

"Svi zaposleni koji smatraju da im je povrijeđeno ili uskraćeno neko pravo po osnovu rada i radnih odnosa mogu se obratiti nadležnoj instituciji, a to je Uprava za inspekcijeske poslove, a ne Ministarstvo rada i socijalnog staranja", kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, nadležno za donošenje propisa iz oblasti radnih odnose i rada, a njihovu primjenu, nadzor i kontrolu, kako su objasnili, sprovodi Uprava za inspekcijske poslove preko Inspekcije rada.

"Nedopustivo da se nad zaposlenima vrši bilo koji oblik fizičkog ili psihičkog pritiska"

Opštinsko sindikalno povjereništvo Nikšić, pri Savezu sindikata Crne Gore, dalo je punu podršku, Sindikatu Toščelika Nikšić, njegovom Izvršnom odboru, na zaštiti prava i interesa svih zaposlenih kod tog Poslodavca.

"U cilju ostvarenja toga cilja pridružićemo se svim njihovim aktivnostima i akcijama, uzeti učešća u njima, kako pred domaćim tako i međunarodnim institucijama. Apelujemo na nadležne organe , prije svega nadležne inspekcije da u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima postupe, otklone ukazane nepravilnosti, obezbijede sprovođenje propisa Crne Gore: propisane mjere i sredstva zaštite na radu, trajanje radnog vremena , prekovremeni rad, dnevni odmor, odmor između dva radna dana i sedmični odmor, i ostale odredbe koje obezbjeđuju poštovanje ostalih prava i interesa zaposlenog", navodi se u saopštenju OSP Nikšić.

Dodaju da je nedopustivo da se nad zaposlenima u Crnoj Gori vrši bilo koji oblik fizičkog ili psihičkog pritiska-mobing, čime se narušavanju osnovna Ustavom zagarantovana prava i slobode.

"Opštinsko sindikalno povjereništvo Nikšić, je više puta do sada , javno ukazivalo na preuzetu obavezu Toščelika za zapošavanje novih radnika, oko 300, što bi relaksiralo ekonomsko socijalnu situaciju u Gradu, na što i ovom prilikom ponovo ukazujemo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: