Korupcija ozbiljan izazov u oblasti odbrane

Prema njenim riječima, korupcija je jedan od aktuelnih bezbjednosnih rizika jer narušava povjerenje građana u državne institucije i političke procese i onemogućava funkcionisanje privrednog sektora
4 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2015. 19:54h

U sistemu odbrane korupcija je ozbiljan izazov zato što ima negativan uticaj na efikasnost cijelog sistema a nepovoljno utiče i na povjerenje koje vojska ima kod građana, ocijenila je ministarka obrane Milica Pejanović-Đurišić.

Prema njenim riječima, korupcija je jedan od aktuelnih bezbjednosnih rizika jer narušava povjerenje građana u državne institucije i političke procese i onemogućava funkcionisanje privrednog sektora.

“Korupcija degradira položaj odbrambenih institucija i njenih pripadnika na nivou države, ali i u međunarodnoj zajednici, dovodeći u opasnost nacionalnu bezbjednost odnosno suverenitet i integritet cijele države”, kazala je Pejanović-Đurišić prezentaciji Plana integriteta Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore nevladinom sektoru.

Ona je podsjetila da Ministarstvo odbrane, od 2012. godine, učestvuje u NATO Programu za izgradnju integriteta u sektoru odbrane i dodala da su im iskustva stečena učešćem u tom programu pomogla u razumijevanju inicijative i definisanju mehanizama za smanjenje izloženosti korupciji.

“Uspjeli smo da izvršimo jednu dosta kvalitetnu samoprocjenu i fokusiramo svoje aktivnosti na poboljšanje nedovoljno razvijenih kapaciteta”, navela je Pejanović-Đurišić.

Sprovedene aktivnosti su, kako je ukazala, rezultirale izradom Plana integriteta, koji predstavlja platformu za dalji razvoj integriteta i unaprjeđenje odgovornosti u tom sektoru.

„Vodeći se značajem učešća civilnog sektora u implementaciji važnih politika, strategija i planova na državnom nivou, vjerujemo da su uloge Ministarstva odbrane i civilnog sektora u ovom dijelu komplementarne“, ocijenila je Pejanović - Đurišić.

Ona je rekla da iz Ministarstva sarađuju sa međunarodnim partnerima, ispunjavajući potrebne uslove da Crna Gora postane dio kolektivnog sistema odbrane.

„Na ovaj način doprinosimo realizaciji spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore – članstvo u NATO i Evropsku uniju - odnosno doprinesemo dugoročnoj stabilnosti i miru u našoj državi“, navela je Pejanović - Đurišić.

Prema njenim riječima, posebna pažnja posvećena je izgradnji integriteta i odgovornosti, dobrom upravljanju raspoloživim resursima, i transparentnosti u radu, što su neophodni uslovi za efikasno i legitimno funkcionisanje kako odbrambenih institucija, tako i svih pripadnika tog sistema.

Izvršni direktor ALFA Centra Aleksandar Dedović smatra da građani ne vjeruju da postoji mogućnost korupcije u instuticiji Ministarstva Odbrane i vojsci Crne Gore.

On je rekao da su se u toj nevladinoj organizaciji sretali sa selekcijom, odabirom i slanjem vojnika u mirovne misije.

“Imali smo šest slučajeva prijava da se vojnici šalju preko poznanstva, rodbinske ili političko-partijske veze”„, naveo je Davidović.

Na pitanje predsjednice Centra za demokratsku tranziciju Milice Kovačević da li je Planom integriteta predviđeno formiranje jednog nezavisnog tijela unutar Ministarstva odbrane, koje će imati zadatak da sprovodi monitoring svih preduzetih mjera, Pejanović Đurišić je odgovorila da Ministarstvo ima u vidu mehanizam partnerskog cilja.

Prema njenim riječima taj mehanizam kompenzuje sve ono što bi bilo potrebno u tom pravcu kroz redovno provjeravanje i evaluaciju partnerskih ciljeva.

„Mislim da je to nešto što pruža dovoljne garancije da je cijela implementacija ovog plana pod značajnom pažnjom“, zaključila je Pejanović Đurišić.

Bonus video: