U Podgorici postavljena oprema za praćenje koncentracije polena

Oprema je instalirana je na krovu iznad Zavoda sa hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u ulici IV proleterske broj 19
63 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2015. 14:51h

Mjerna oprema za praćenje koncentracije polena suspendovanog u vazduhu puštena je u probni rad u Podgorici.

Oprema je instalirana je na krovu iznad Zavoda sa hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u ulici IV proleterske broj 19.

U okviru projekta "Izgradnja kapaciteta za integracijske globalne ekološke obaveze u oblasti investicije/razvojne odluke", koji je finansiran od strane Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP, Agencija za za zaštitu životne sredine, sprovodi aktivnosti na razvoju novog indikatora - Sezonska koncentracija polena suspendovanog u vazduhu. Projekat je započet u maju 2014. godine, i trajaće do kraja februara 2015. godine.

Kako je saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine do sada je izvršena analiza postojećeg stanja i pripremljen je izvještaj koji sadrži sve neophodne podatke za definisanje novog indikatora.

"U okviru osnovnog indikatora razvijeno je i 26 podindikatora, koji se odnose na pojedine alergene vrste prisutne na teritoriji Crne Gore, sa definisanim stepenom alergenosti i periodom cvjetanja, što je posebno značajno sa aspekta zaštite zdravlja ljudi. U ovom trenutku, aktivnosti su usmjerene na uspostavljanju mreže za praćenje koncentracije polena suspendovanog u vazduhu, razvojem sistema uzorkovanja polena", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se identifikacija mjernih mjesta za praćenje koncentracije polena izvršena na osnovu geografskih, meteoroloških i klimatskih uslova, kao i na osnovu fenotipskih karakteristika crnogorske bioraznolikosti i određivanjem parametara za instalaciju mjerne opreme na svakom mjernom mjestu pojedinačno.

"Odabir najboljih dostupnih tehnika (BAT) za uzorkovanje i analizu polena, izvršiće se po uzoru na pozitivnu praksu u zemljama EU i u skladu sa evropskim standardima. Prema preliminarnoj procjeni svih validnih faktora za odabir mjernih mjesta, polenske stanice biće postavljene u Podgorici, Nikšiću, Tivtu, Baru i Mojkovcu. U skladu sa finansijskim sredstvima, u planu je proširivanje mreže za praćenje koncentracije polena suspendovanog u vazduhu i uspostavljanje mjerenja i u drugim gradovima u Crnoj Gori", navodi se između ostalog u saopštenju.

Galerija

Bonus video: