Omogućiti članstvo NVO predstavnika u Etičkom odboru

„Nedovoljna ovlašćenja ali i način formiranja Etičkog odbora, koji ostavlja mogućnost da starješine organa po slobodnoj procjeni imenuju članove tog tijela bez prethodne prijave za članstvo, glavni su razlozi za njegovu pasivnost i praktičnu „nevidljivost“ pred građanima“, kazala je Milošević
56 pregleda 1 komentar(a)
Milena Milošević, Foto: Institut Alternativa
Milena Milošević, Foto: Institut Alternativa
Ažurirano: 16.02.2015. 14:26h

Članstvo predstavnika civilnog društva u Etičkom odboru za praćenje primjene Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika unapijedilo bi rad tog tijela, koje se, za sada, ne može pohvaliti zapaženim rezultatima, ocijenili su iz Instituta alternativa (IA).

Etički odbor je formiran 2013. godine, sa ciljem praćenja primjene kodeksa, koji je usvojen u okviru sveobuhvatne reforme službeničkog sistema u Crnoj Gori.

Istraživač javnih politika, Milena Milošević, je ocijenila da u dosadašnjem radu, to tijelo nije ispunilo obavezu da se sastane najmanje jednom mjesečno.

Milošević je podsjetila da od 2. aprila 2013. godine do 24. oktobra prošle godine Etički odbor održao 11 sjednica, primio jednu pritužbu za povredu Etičkog kodeksa i jednu inicijativu za davanje mišljenja o primjeni etičkih standarda.

„Nedovoljna ovlašćenja ali i način formiranja Etičkog odbora, koji ostavlja mogućnost da starješine organa po slobodnoj procjeni imenuju članove tog tijela bez prethodne prijave za članstvo, glavni su razlozi za njegovu pasivnost i praktičnu „nevidljivost“ pred građanima“, kazala je Milošević.

Ona je napomenula da činjenica da Etički odbor nije otvoren za članove van državnih organa, utiče na nedostatak samostalnih inicijativa za utvrđivanje poštovanja Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika, koje bi ovo tijelo moglo i ima nadležnost da pokreće.

Milošević je ocijenila da, po ugledu na sastav etičkih odbora Uprave policije i Uprave carine, javni poziv za članstvo u Etičkom odboru, treba da bude raspisan za predstavnike nevladinog sektora.

Kako je kazala, takvo rješenje bi unaprijedilo javnost rada i samoinicijativnost tog tijela.

“Vlada Crne Gore treba bliže da reguliše procedure imenovanja i ostalih članova Etičkog odbora, koje bi podrazumijevale javni poziv svim službenicima i namještenicima da se prijave za članstvo u tom tijelu, i jasne procedure izbora, koje trenutno izostaju”, poručila je Milošević.

Prema njenim riječima, činjenica je da se način na koji su imenovani članovi tog tijela, bez svojevoljnog prijavljivanja da budu u njegovom sastavu, negativno odrazio na sposobnost da aktivno učestvuju u sjednicama, doprinoseći nezavidnom učinku tijela koje, osim što bi trebalo da bude čuvar etičkih standarda, treba da ima i ulogu važnog antikorupcijskog mehanizma.

Bonus video: