ZAKONODAVNI ODBOR

Podržane izmjene Zakona o državljanstvu

Važećim zakonom je predviđeno da crnogorsko državljanstvo prijemom stiče lice koje je u braku sa crnogorskim državljaninom najmanje tri godine i zakonito i neprekidno boravi u Crnoj Gori najmanje pet godina
59 pregleda 3 komentar(a)
Zakonodavni odbor, Foto: Savo Prelević
Zakonodavni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2015. 14:33h

Zakonodavni odbor podržao je izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu kojim je predviđeno da će ga dobiti osoba koja je u braku sa državljaninom Crne Gore najmanje tri godine i koja je isto toliko zakonito i neprekidno boravila u državi.

 Izmjene Zakona predložili su poslanici Srđan Milić, Neven Gošović i Snežana Jonica.

 Važećim zakonom je predviđeno da crnogorsko državljanstvo prijemom stiče lice koje je u braku sa crnogorskim državljaninom najmanje tri godine i zakonito i neprekidno boravi u Crnoj Gori najmanje pet godina. 

“Novim članom se mijenja rok predviđen za zakonit i neprekidan boravak u Crnoj Gori, odnosno smanjuje se sa pet na tri godine, jer se na taj način poistovjećuje potreban period trajanja braka i boravka”, kaže se u obrazloženju.

 Navodi se da je predložena odredba usaglašena na sjednici Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

“Predlog Zakona o izmjeni Zakona o crnogorskom državljanstvu je u potpunosti u skladu sa Evropskom konvencijom o državljanstvu, preporukama Savjeta Evrope o prevenciji i smanjenju apatridnosti, Medunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i drugim konvencijama”, kaže se u obrazloženju.

Preporučujemo za Vas