Rejnders: Napredak u borbi protiv disriminacije

Rejneders je naglasio spremnost Belgije da maksimalno podrži i pomogne, posebno vrednujući doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti
0 komentar(a)
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 16.02.2015. 19:49h

Crna Gora je napredovala u borbi protiv diskriminacije a posebno kada su u pitanju LGBT osobe, ocijenio je danas ministar vanjskih poslova Belgije Didije Rajnders.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim kolegom, Igorom Lukšićem, kazao da je zadovoljan saradnjom Belgije sa Crnom Gorom.

Rajnders je rekao da je posebnom zadovoljan činejnicom da Crna Gora ima isti stav o određenim međunarodnim pitanjima, a posebno kada je u pitanju teška situacija u Ukrajini i borba protiv terorizma.

“Vidjeli smo veliki napredak u oblasti borbe protiv diskriminacije, posebno kada je u pitanju diskriminacija LGBT osoba”, rekao je Rajnders, dodajući da pozdravlja i napore u pravcu slobode govora i medija. On je naglasio značaj regionalne saradnje u integracijama. “Drago nam je što ćemo imati priliku da ojačamo regionalnu integraciju i saradnju naročito između Zapadnog Balkana i Beneluksa”, rekao je Rajnders. On je kazao da Blegija podržava napore Crne Gore prema NATO-u i EU, a podržavaju i da zasluge svake države budu ocjenjivane pojedinačno.

Rajnders je ukazao na značaj stvaranja zakonodavnog okvira koji je u toku, dodajući da će pratiti sve ono što dešava i na polju sprovođenja zakonodavnog okvira. “Napredak je napravljen kada je u pitanju zakonodavni okvir za borbu protiv korupcije i različitih vidova diskriminacije, kao i reforme pravosuđa”, objasnio je on. Sada, kako je dodao, slijedi sprovođenje tih reformi u praksi.

Belgija će, kako je kazao Rajnders, podržati i sprovođenje zakona a ne samo reformu zaknodavnog okvira. Lukšić je belgijskm kolegi zahvalio na snažnoj podršci te države u crnogorskim ambicijama da postane članica NATO-a i EU. On je rekao da je ta podrška konkretizovana brojnim projektima.

Lukšić je kazao da će “Crna Gora pokazati punu spremnost da se nosi sa svim izazovima na putu evropskih integracija. Saradnja dvije države će, kako je naveo, biti intenzivirana .

Lukšić je rekao da se u oblasti ekonomke saradnje dvije države može uradii više. “Nesumjnivo je da će integracioni procesi i izgradnja zakonodavnog okvira uticati na afirmaciju investicionih potencijala Belgije”. On je naglasio značaj saradnje država zapadnog Balkana i Beneluksa, posebno u oblastima kao što je borba protiv korupcije i organozovang kriminala i daljem smanjivanju biznis barijera.

Članstvo u NATO za dalji progres

Premijer Milo Đukanović kazao je da očekuje da će Crna Gora do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO i ostvariti dalji progres u pregovorima sa Evropskom unijom.

U razgovoru sa potpredsjednikom belgijske Vlade Didijeom Rejndersom, on je zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći i istakao da je i ova posjeta na toj liniji, da predstavlja potvrdu posvećenosti Brisela evropskoj i evroatlantskoj budućnosti Crne Gore i regiona u cjelini.

Saopšteno je da ga je Đukanović upoznao sa aktivnostima Vlade na ispunjavanju obaveza u procesu integracija.

"Podsjetio je i na značaj ekonomskog rasta i razvoja i na jačanje vladavine prava i reforme društva u cjelini. U tom kontekstu posebno je bilo riječi o investicionim potencijalima i mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje, s posebnim akcentom na dalju ekspertsku i drugu podršku Crnoj Gori u jačanju administrativnih kapaciteta", kaže se u saopštenju.

Šef belgijske diplomatije je pozdravio ekonomski i demokratski napredak Crne Gore, ističući da će ta država nastaviti da podržava crnogorski evropski i evroatlantski put, i evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

On je posebno potencirao važnost medijskih sloboda i jačanja vladavine prava.

"Pored bilateralne saradnje, i podrške koju Belgija pruža zemljama zapadnog Balkana članstvom u NATO i EU, Rejnders je naveo i mogućnost saradnje našeg regiona i zemalja Beneluksa, čiji je ove godine predsjedavajući Kraljevina Belgija", kaže se u saopštenju.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je na sastanku sa Rejndersom istakao da je za Crnu Goru Kraljevina Belgija važan partner i u bilateralnom smislu i kao država-politički centar Evropske unije.

On je kazao da parlament predano radi i na izgradnji boljeg sistema u izbornom zakonodavstvu, kako bi se povratilo i osnažilo povjerenje u izborni proces.

Rejnders je saopštio da su ocjene institucija EU u redovnim izvještajima o Crnoj Gori pozitivne, ali i ukazao na potrebu za rezultatima u implementaciji zakona, jer je vladavina prava ključni prioritet na integracionom putu Crne Gore u EU i NATO.

“Kraljevina Belgija daje snažnu podršku crnogorskom procesu pridruženja NATO i EU i možete računati na našu pomoć”, poručio je Rejders.

Podrška Belgije procesu integracija

Belgija će nastaviti da podržava evropske i evroatlantske integracije Crne Gore, očekujući punu posvećenost države dostizanju integracionih ciljeva, poručio je belgijski ministar vanjskih poslova Didije Rejnders.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, u razgovoru sa Rejndersom, iskazao poštovanje za podršku i pomoć Belgije u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Vujanović je ukazao na značaj intenziviranog i fokusiranog dijaloga ove godine, u funkciji očekivanog poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO i dodao da je uvjeren da će Belgija nastaviti da podržava crnogorske integracije.

“Vujanović očekuje unapređenja bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, uz potrebu unapređenja ugovorne baze dvije države koja bi ohrabrila uzajamnu saradnju i nastavila aktivnosti dvije vlade i privredne komore u cilju jačanja ekonomske saradnje”, kaže se u saopštenju.

Rejneders je naglasio spremnost Belgije da maksimalno podrži i pomogne, posebno vrednujući doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti.

On se, kako je saopšteno, saglasio da postoji širok prostor za unapređenje ekonomskih odnosa.

Bonus video: