Leukemija najčešći oblik kancera kod djece

68 pregleda 3 komentar(a)
Mensud Grbović, Foto: Arhiva Vijesti
Mensud Grbović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.02.2015. 19:47h

U Crnoj Gori godišnje se kod dvadesetak djece dijagnostifikuje neka vrsta kancera, saopšteno je na konferenciji obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka.

Kako je rekao generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Mensud Grbović, u Crnoj Gori ima oko 150 hiljada djece mlađih od 16 godina i u toj populaciji se godišnje dijagnostifikuje oko 15 do 20 novootkrivenih malignih neoplazmi.

„To potvrđuju i preliminarni rezultati registra malignih neoplazmi Instituta za javno zdravlje koji pokazuje da u 2013. godini od maligne bolesti oboljelo 18 djece uzrasti do 14 godina“, kazao je Grbović.

On je saopštio da, kada su u pitanju mladi do 20 godina, u 2013. godini od malignih oboljenja registrovano je ukupno njih 24.

„Među registrovanim malignim neoplazmama najčešće su akutne leukemije koje su, u uzrastu do 14 godina zastupljene do 28 odsto, a u uzrastu do 19 godina zastupljene su čak 33 odsto u Crnoj Gori“, objasnio je Grbović.

On je ukazao na to da svake godine u svijetu od malignih neoplazmi oboli oko 200 hiljada djece, a procijenjuje se da njih oko 90 hiljada izgubi bitku s tim opakim bolestima.

Grbović je saopštio da je na odjeljenje hematoonkologije na Institutu za bolesti djece u protekloj godini liječeno 40 djece koja su oboljela od malignih neoplazmi, a trenutno je na odeljenju četvoro djece koja imaju taj maligni problem.

Kako je rekao, djeci oboljeloj od malignih neoplazmi omogućeno je liječenje po savremenim evropskim protokolima u Institutu za bolesti dijeteta.

„Djeca koji imaju neki od oblika natežeg maligninteta, a ne može im se pomoći u Crnoj Gori, upućuju se u zdravstvene centre u regionu ili šire“, kazao je Grbović.

On je saopštio da će ove godine redovni pregledi u prvoj godini života biti dopunjeni po sadržaju.

Prema riječima Grbovića, djeca sa određenim indikacijama biće upućena dva puta godišnje na dodatne preglede u cilju ranog prepoznavanja nekih malignih neoplazmi.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks ukazao je na to da je rak najveći uzrok smrti u industrijalizovanom svijetu.

On je ocijenio da su djeca najvažniji dio svake zajednice i da je odgovornost društva da njima osiguraju da žive život punim plućima.

Prema rječima Perksa, obilježje zrelosti svakog društva je mjera u kojoj se svima koji su pogođeni rakom u djetinjstvu i koji spadaju u najranjivije grupe djece obezbjeđuje optimalna briga i podrška za prevenciju, njegu i oporavak.

„Važno je i dalje raditi na omogućavanju pristupa kvalitetnom liječenju i zaštiti djece oboljele od raka, kao i dostupnim i kvalitetnim ljekovima. Ovo bi trebalo da bude prioritet reforme zdravstvenog sistema u državi“, ukazao je on.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od dječijeg kancera „Feniks“, Dijana Stojanović, kazala je da je potebno tehničko-tehnološki opremiti postojeće hematoonkološko odeljenje i prilagoditi ga potrebama djece koja se liječe od raka.

„Od uprave dječje bolnice dobili smo obećanje da će se nakon centralne klimatizacije kompletne bolnice pristupiti renoviranju odeljenja. Očekujemo brzo ispunjenje tog obećanja“, rekla je Stojanović.

Prema njenim riječima, cilj tog Udruženja je pružanje sveobuhvatne pomoći porodicama čiji je član obolio od kancera, jer je dječiji kancer porodična bolest.

Predstavnica mladih izliječenih od raka, Andrea Lutovac, saglasila se da je bitno otvaranje dječje hematoonkologije u Podgorici zato što djeca neće biti odvojena od porodice i prijatelja.

Kako je navela, uspostavljanje psihološke pomoći je od velikog značaja, kako bi oni koji se nađu u toj situaciji lakše razumjeli i prihvatili to.

„Potrebno je razbiti predrasude o prelaznosti raka i sažaljevanju oboljelih osoba“, zaključila je Lutovac.

Ona je podsjetila na manifestaciju koju su organizovali juče na brdu Gorica „Pobijedili smo mi, pobijedićeš i ti!“ čiji je cilj podrška oboljeloj djeci, podizanje svijesti i razbijanje predrasuda o tom pitanju.

Bonus video: