Iako je ravnopravna sa latinicom, vlast diskriminiše ćirilicu

104 pregleda 50 komentar(a)
Joanikije, Foto: Tufik Softić
Joanikije, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 15.02.2015. 20:25h

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ocijenio je da "dublji pogled na državnost Srbije baca svjetlost i na državnost Crne Gore, koje se u mnogo čemu stapaju".

On je govoreći na centralnoj svečanosti povodom Sretenja, odnosno državnosti Srbije, koja je večeras održana u beranskom Centru za kulturu, kazao da je i Njegoš imao takvu viziju države.

"Njegoš je dao ne samo svjetovnu nego i duhovnu podlogu te državnosti. Crkva je očuvala tu svijest o državnosti i Srbije i državnosti Crne Gore. A u duhovnom pogledu to je uvijek bilo jedno i nedjeljivo. Da nije tako onda bi iz državnosti Srbije, ili iz državnosti Crne Gore, trebalo brisati Moroslavljevo jevanđelje, što je nemoguće, trebalo bi brisati Ilovačku krmčiju. U tom svijetu duhovnih vrijednosti niko nikada nije uspio da stavi granicu, mada je takvih projekata bilo", kazao je Joanikije.

Prema njegovim riječima, "najopakiji projekat koji se i dan danas sprovodi je bio Kalajevski projekat, koji je mnogo širi od Bosne i Hercegovine, i kada su Austrougari okupirajući Bosnu, a kasnije i Crnu Goru, zabranili ćirilicu“.

Joanikije je dodao da je u tom duhu drugi okupator zabranio srpski jezik i preimenovao ga u crnogorski, "što su uradili Italijani kada su okupirali Crnu Goru".

"I nažalost u ovim novim vremenima, kada bi se reklo da smo slobodan narod, naš svijet je prihvatio ono što ni okupator nije mogao nametnuti. Ali i to je prihvaćeno samo od jednog dijela naroda, meni se u suštini čini samo od vlasti. Ali i to se nameće silom, i potiskuje se ćirilica. I ako je po Ustavu naznačeno da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, na djelu vidimo da se sprovodi diskiminacija ćirilice, i da se crnogorski jezik silom nameće. Moramo i te bolne stvari u ovom svečanom trenutku da kažemo", rekao je Joanikije.

Gostima svečane akademije kratko se obratio i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilo Vuksanović, koji je zajedno sa Društvom srpskih domaćina iz Beograda bio organizator obilježavanja Dana državnosti Srbije. Pokrovitelj manifestacije bila je Ambasada Republike Srbije u Podgorici.

Nakon protokolarnog dijela svečane akademije, u nastavku je priređen kulturno-duhovni program.

Svečanosti u Beranama prisustvovalo je oko trista građana ovog grada, među kojima i predsjednik Skupštine opštine Berane, funkcioner Nove srpske demokratije Goran Kiković.

Bonus video: