Hitno izmijeniti Zakon o NVO

53 pregleda 1 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2015. 15:14h

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) Saradnjom do cilja, pozvala je Vladu i Savjet za razvoj NVO da što prije pokrenu postupak izmjene zakona o civilnom sektoru.

Oni smatraju krajnje lošim rješenje da se izmjene Zakona o NVO urade tek u trećem kvartalu ove godine, kako je to planirano Programom rada Vlade za ovu godinu i Akcionim planom za poglavlje 23.

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO-saradnjom do cilja Goran Đurović, smatra da nema nijednog racionalnog objašnjenja zašto je potrebno da se toliko čeka i odugovlači sa izmjenama Zakona o NVO.

„Osim ukoliko nije namjera Vlade da i naredne dvije godine opstruira finansiranje projekata NVO iz oblasti koje su najznačajnije za pristup Evropskoj uniji“, kazao je Đurović.

On je naveo da su posljedice neprimjenjivanja odredbi Zakona o NVO u dijelu koji se odnosi na finansiranje skoro četiri godine onemogućava finansiranje brojnih značajnih projekata.

„Koalicija NVO-saradnjom do cilja dostavila je Ministarstvu finansija još 2012. godine svoje prijedloge u vezi sa sistemom finansiranja projekata NVO. Projekti NVO koji se podržavaju iz javnih fondova treba da budu povezani sa javnim politikama za čiju realizaciju su nadležni organi državne i lokalne uprave“, podsjetio je Đurović.

Kako je poručio, finansiranje projekta NVO treba shvatiti kao investiranje u bolji kvalitet života građana.

„To se postiže jedino ako su projekti NVO usmjereni na realizaciju mnogobrojnih strategija i propisa koje su upravo donijele Vlada i Skupština a kojima se želi unaprijediti ambijent za život svih građana i građanki Crne Gore“, smatra Đurović.

On se nada da će u procesu izmjena zakona i donošenja podzakonskih akata konačno biti prihvaćeni predlozi koje je Koalicija NVO još prije dvije godine dostavila nadležnim organima, a koji se odnose na čitav niz mjera kojima se unapređuje postupak finansiranja projekata NVO.

„Jedna od ponuđenih mjera koje je Koalicija NVO predložila odnosi se na promjenu sastava komisija koje ocjenjuju kvalitet projekata a koje u budućnosti treba da budu sastavljene isključivo od kvalifikovanih lica koja nisu angažovana u nevladinim organizacijama ali ni u ogranima javnog sektora“, ukazao je Đurović.

Tako će se, smatra on, smanjiti prostor za uticaj različitih zainteresovanih strana na proces donošenja odluka o projektima koje treba finansirati i povećati vjerovatnoća da će najkvalitetniji projekti nevladinih organizacija zaista biti podržani.

„Vjerujemo da izmjene Zakona o NVO mogu da budu urađene u drugom kvartalu a da se do kraja ove godine uradi i podzakosnki akt kojim će se precizirati procedura finansiranja“, poručio je Đurović.

Vlada, dodao je on, treba da ubrza proces donošenja izmjena zakona i donošenje podzakonskih akata kako ne bi izgubili i ovu godinu u donošenju rješenja kojima se ovaj proces unapređuje.

Bonus video: