Srednjoškolci učili o ljudskim pravima

1 komentar(a)
CGO, Foto: Mosquito.me
CGO, Foto: Mosquito.me
Ažurirano: 15.02.2015. 14:22h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je od 12. do 15. februara u hotelu “Residence” u Miločeru, organizovao rad XX generacije Škole ljudskih prava, uz podršku Američke ambasade u Crnoj Gori, kroz projekat “Youth build Montenegro”.

Školu je pohađalo 30 učenika srednjih škola iz Podgorice, Gradske opštine Tuzi, Bijelog Polja, Danilovgrada, Rožaja, Plava, Tivta, Bara, Mojkovca, Berana, Cetinja, Nikšića i Pljevalja.

U toku četvorodnevnog nastavnog plana, učesnici su imali 21 sesiju u vidu predavanja, radionica, forum teatra, projekcija filmova, praktičnog rada u grupama, itd. a sa ciljem da im se pruže znanja o savremenom konceptu ljudskih prava, razvoju ideje ljudskih prava, zakonodavnim i institucionalnim mehanizmima zaštite, kulturi ljudskih prava, principima tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije, ali i specifičnim pitanjima koja se odnose na diskriminaciju, suočavanje sa prošlošću, multikulturalizam, demokratsku participaciju mladih i korupciju u obrazovanju.

Predavači na Školi su bili iz različitih oblasti djelovanja: Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava, Danijel Kalezić, predsjednik UO Crnogorske LGBTIQ Asocijacije “Kvir Montenegro”, Marijana Laković Drašković, advokatica, Andrija Đukanović, koordinator programa u Romskom obrazovnom fondu, Maja Raičević, izvršna direktorka Centra za ženska prava, Dragoljub Duško Vuković, novinar, Marina Vujačić, izvršna direktorka Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Tamara Milić, psihološkinja, Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4 Life, Petar Đukanović, koordinator programa u CGO-u,Miloš Knežević, koordinator Omladinske grupe CGO-a, Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za Rekom u Crnoj Gori i Dragana Tripković, izvršna direktorka ATAK-a.

Škola, pored teorijskih i praktičnog znanja o konceptu ljudskih prava, afirmiše kulturu ljudskih prava, inspirišući i motivišući mlade da se zalažu za svoja prava, kao i za prava onih koji nijesu u mogućnosti da to urade sami i osnažuje ih da imaju direktniji uticaj u društvu u budućnosti. Učesnici će u martu posjetiti neke od institucija koje su ključne u zaštiti ljudskih prava i dobiti diplome.

Dodatno, biće pružena podrška učesnicima da vlastite ideje pretoče u konkretne aktivnosti usmjerene ka unaprijeđenju ljudskih prava u svojim lokalnim sredinama.

Bonus video: