"Političarima je potreban psihijatar"

Kempbel je takođe otkrio da je uticao na Toni Blera i Gordona Brauna da potraže pomoć savjetovališta za parove kada je njihov radni odnos počeo da se rapada, ali je premijer odbio tu ideju
73 pregleda 3 komentar(a)
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.02.2015. 13:37h

„Svi političari treba da potraže pomoć psihijatra“, izjavio je bivši spin doktor Dauning strita Alister Kembel.

Konsultovanje stručnjaka za metanlno zdravlje bi olakšalo stres izbora udaljenih manje od tri mjeseca i razvilo bi veštine kognitivne i emocionalne kontrole, potrebne kako bi postali bolji lideri, rekao je on.

Kempbel je takođe otkrio da je uticao na Toni Blera i Gordona Brauna da potraže pomoć savjetovališta za parove kada je njihov radni odnos počeo da se rapada, ali je premijer odbio tu ideju.

Prema njegovim riječima, Laburisiti su poslije 13 godina izgubili vlast posle jer njihova dva lidera nisu uspjela da rade zajedno kao tim.

Kempbel je Bleru predložio usluge psihijatra koji mu je pomogao da se bori protiv depresije u periodu uoči izbora 2005. godine.

Međutim, prema njegovim riječima, Bler je tada rekao: „Spreman sam da mislim van okvira. Ali ne baš toliko“. U njegovoj novoj knjizi pod nazivom „Pobjednici i kako su oni uspjeli“, Kembel navodi da su političari manje efikasni lideri nego profesionalci iz svijeta sporta i biznisa.

On ističe da je to zato što su psiholozi rutinski primjenjuju kako bi poboljšali performance profesionalcima u tim sektorima.

„Ukoliko pogledate najbolje od elitnog sporta, oni rade bolje nego najbolji iz biznisa, a najbolji iz bisnisa su bolji od najboljih iz politike“, izjavio je Kembel.

„Sport je najviše fizička aktivnost, ali rijetko koji sportista funkcioniše bez odgovarajuće psihološke podrške. Sa druge strane politika je uglavnom intelektualna, mentalna i psihološka aktivnost, a opet većina političara uopšte nema psihološku podršku“.

Prema njegovim riječima, političari se plaše posjećivanja ljudi koji bi im pomogli da održe psihičko zdravlje zbog moguće stigme koje to može da nosi, kao i naslova poput „Kameron ima psihijatra“.

Bonus video: