NAPLATA PARKINGA U PODGORICI

A telefon, moramo li imati?

Neustavnom je proglašena Odluka da se 20 eura plaća doplatna karta zbog neplaćenog parkiranja. Nakon toga iz gradskog preduzeća saopštili su da se ništa neće promijeniti, da će građani jednako plaćati jer će doplatne karte samo “zamijeniti” prekršajnim nalozima
120 pregleda 11 komentar(a)
Podgorica, parking, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, parking, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.02.2015. 08:14h

Gradska parking služba najvjerovatnije će morati da pronađe nov način da vozačima naplaćuje parkiranje, jer pred sudom neće biti održivo aktuelno rješenje plaćanja putem telefonskih poruka. To tvrdi advokat Duško Jovović, komentarišući najave iz podgoričkog "Parking servisa" - da će građani umjesto doplatnih karti, ubuduće plaćati prekršajne naloge zbog neplaćenog parkiranja. Kazao je da mobilni telefon, prema Ustavu, nije sredstvo plaćanja: “Mobilni telefon je sredstvo komunikacije, a ne plaćanja”.

Neustavnom je proglašena Odluka da se 20 eura plaća doplatna karta zbog neplaćenog parkiranja. Nakon toga iz gradskog preduzeća saopštili su da se ništa neće promijeniti, da će građani jednako plaćati jer će doplatne karte samo “zamijeniti” prekršajnim nalozima.

Advokat je konstatovao da takvom pričom iz “Parking servisa” prejudiciraju odluke eventualnih sporova na prekršajnom sudu.

Svako može tražiti sudsko odlučivanje: Jovović

Jovović je podsjetio da nezadovoljni vozači svakako mogu da traže sudsko odlučivanje i da, po prijemu prekršajnog naloga, imaju osam dana da odluče hoće li da plate kaznu ili podnesu zahtjev za sudsko odlučivanje, prenosi Centar za istraživačko novinarstvo.

“Plaćanje parkinga nije sporno, ali je pitanje kako će komunalno preduzeće urediti to pitanje, koje se u tri podgoričke zone sada isključivo naplaćuje sms-om”.

Naplata - regionalni problem

I u Hrvatskoj se naplata parkinga, na veselje vozača, svako malo nađe pred Ustavnim sudom. Počelo je ukidanjem ugovornih kazni za neplaćeno parkiranje.

Kad su pale kazne, komunalna preduzeća su uvela dnevne parking karte, ali je i to proglašeno neustavnim jer su novčani iznosi bili nesrazmjerni cijeni sata parkinga. Ustavne sudije smatraju da je za takvo stanje kriv zakonodavac koji je dugo zanemarivao ovo pitanje.

Pravo na naplatu kazne u Srbiji imaju državni organi kojima je zakonom povjereno to ovlašćenje, ali ne grad, opština ili njihova preduzeća na osnovu svoje odluke.

Preporučujemo za Vas