Lokalna uprava novinarima: Novi čelnici u TV, pa onda plate

U saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Mirka Đačića navodi se da je u interesu zaposlenih, kao i u interesu lokalne uprave i građana Pljevalja, da se rad RTV Pljevlja i njegovo finansiranje dovede u zakonske okvire
68 pregleda 1 komentar(a)
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.02.2015. 16:58h

Lokalna uprava u Pljevljima pozvala je na strpljenje zaposlene u RTV Pljevlja, koji od novembra čekaju svoje zarade, odbaćujući pri tom tvrdnje da u njihovom odnosu prema tom javnom emiteru ima političkog pritiska na slobodno novinarstvo i uređivačku politiku.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Mirka Đačića navodi se da je u interesu zaposlenih, kao i u interesu lokalne uprave i građana Pljevalja, da se rad RTV Pljevlja i njegovo finansiranje dovede u zakonske okvire.

Đačić tvrdi da lokalna uprava ima obavezu da obezbijedi finansijska sredstva za obavljanje djelatnosti od javnog interesa.

„Pokušaji rukovodstva da se zakonska rješenja tumače na način koji omogućava dodatna izdvajanja iz budžeta lokalne samouprave radi realizacije ovih programskih sadržaja koji predstavljaju javni interes i osnovnu djelatnost TV, nemaju, niti će imati razumijevanje u lokalnoj upravi. Ukoliko bismo prihvatili to stanovište, opravdano bi se građani Pljevalja mogli zapitati u koje namjene je, od organizovanja TV Pljevlja od marta 2011. do kraja 2014, za finansiranje rada RTPV izdvojeno nepunih 900.000 eura, ako to nije radi ostvarivanja javnog interesa“, navodi se u saopštenju Đačićevog kabineta.

U lokalnoj upravi tvrde da RTV Pljevja nije u Centralnom registru Privrednog suda registrovana u skladu sa aktom o osnivanju SO Pljevlja, te da sumnjaju da se radi o slučaju prevarne ili lažne registracije. RTVP je registrovana kao DOO, iako o ovoj statusnoj promjeni SO nikada nije odlučivala. Riječ je o eklatantnom primjeru zloupotrebe sistema registracione prijave, u koju su unijeti netačni podaci, a za čiju tačnost je garantovao ovlašćeni zastupnik“, navodi se u saopštenju.

Konstatuje se da je Statut usvojen bez davanja saglasnosti SO Pljevlja izražavajući sumnju da ovo nije konačan spisak nezakonitosti u radu RTPV, i da će lokalna uprava nastaviti sa preduzimanjem aktivnosti na tom planu.

„Dodatne teškoće lokalnoj upravi stvara i rukovodstvo RTPV, koje se na dva poziva da učine dostupnim finansijsku dokumentaciju odazvalo bez namjere da to i učini. Ova i brojna druga pitanja, dobiće svoj odgovor u postupcima koje će lokalna uprava pokrenuti, radi zaštite interesa i imovine Pljevalja od očigledne i nezabilježene pravne uzurpacije.

Vjerujemo da ćemo nakon imenovanja novog Savjeta, stvoriti preduslove za uvođenje RTVP u pravne okvire i obezbijediti maksimalne uslove za rad pravnog lica čiji je osnivač Opština Pljevlja”, piše, između ostaloga, u saopštenju.

Bonus video: