Bijela: Velika bokeška fešta i Sajam maslina i vina

Pored maslinovog ulja, maslina I vina posjetioci dvodnevnog sajma mogu uživati u domaćem siru , smokvama, pršuti
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2015. 20:01h

Velika bokeška fešta i Sajam maslina i vina , koji su danas otvoreni u Bijeloj u okviru 46.Praznika mimoze , okupili su veliki broj proizvođača hrane, ali i posjetilaca.

Feštu je otvorio je predsjednik organizacionog odbora Nikola Svilanović, koji je kazao da manifestacija ima za cilj obogaćivanje turističke ponude Herceg Novog i Boke, ali i popularizaciju domaćih proizvoda, tradicije i zdravih navika u ishrani, kao i edukaciju proizvođača i potrošača o važnosti kvaliteta proizvoda.

Sajam maslina i vina okupio je 40 izlagača iz Crne Gore . Pored maslinovog ulja, maslina I vina posjetioci dvodnevnog sajma mogu uživati u domaćem siru , smokvama, pršuti.

Rod masline u posljednje dvije godine bio je skroman , ali vrijedni maslinari iz Boke I Bara sačuvali su dovoljne količine ulja I maslina I izložili ih na 40-ak štandova u Domu kulture u Bijeloj.

Vesna Đukić predsjednica maslinarskog društva Boka koje je organizator Sajma, ocjenjuje da je značaj ove manifestacije iz godine u godinu sve veći.

Ona ističe da naše maslinovo ulje može biti prepoznato u ogromnoj svjetskoj konkurenciji.

"Crnogorski maslinari ne mogu se tržištu nametnuti količinom, već kvalitetom maslina i maslinovog ulja-to je zajednički cilj maslinara i države", ističe Đukić.

Barani su p o proizvodnji ulja na prvom mjestu , pa se to pokazalo I na sajmu u Bijeloj.

Sajam masline i vina posjetili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Danijela Stolica- pomoćnica minstra poljoprivrede i ruralnog razvoja navela je da je iz agrobudžeta je ove godine opredijeljeno 120 000 eura za podršku maslinarima koji su gotovo potpuno ostali bez roda.

U parku Doma kulture, posađeno je drvo masline posvećeno znamenitim Bijeljanima, što je postala tradicija. “Svoju” masline ove godine dobio je Ljubo Zloković episkop gornje karlovački Simeon.

Najmađi učesnici sajma bili su đaci prvog i šestog razreda OŠ „Nikola Đurković“ iz Radanovića. Na svom štandu perdstavili su likovne radove posvećene plemenitom drvu masline. A imaće i svoju prezentaciju na temu „ Šta mladi znaju o maslini“.

Posjetioci sajma još danas (nedjelja) mogu uživati u primorskim delicijama. Za litar ulja potrebno je izdvojiti 10 eura, masline su 6 , a luštički sir od 8 do 15 eura za kilogram.

Galerija

Bonus video: