Preventivni pregledi za Romkinje i Egipćanke

Numanović je podsjetio da je za romsku populaciju urađen niz akcija u cilju zaštite reproduktivnog zdarvlja
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2015. 14:36h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je danas akciju preventivnih pregleda za pripadnice romske i egipćanske populacije, a resorni ministar, Suad Numanović, kazao je da je to još jedan od načina za poboljšanje ukupne integrisanosti pripadnica tih naroda u crnogorsko društvo.

Akcija je sprovedena u danilovgradskom Domu zdravlja, a ta aktivnost je nastavak promocije važnosti zdravstvene zaštite i preventivnog djelovanja kada je riječ o najčešćim oboljenjima žena.

Numanović je kazao da su preventivni pregledi dio kontinuiranih aktivnosti, sa željom da se na taj način prema najmarginalizovanijim grupama u crnogorskom društvu učini iskorak i da se one učine zdravijim.

On je kazao da je jedan od ciljeva da se kroz preventivu spriječe naka za njih tradicionalna oboljenja.

Numanović je rekao da su danas obavljeni pregledi štitne žlijezde, ultrazvučni pregledi stomaka, i mamografija.

"Aktivnosti će se nastaviti, ne samo za Nikšić i Podgoricu, cilj je da se to proširi i na druge gradove, kako bi se dao signal da i ostali građani treba da kroz preventivne preglede sebi olakšaju put do zdravog života", naveo je on.

Numanović je podsjetio da je za romsku populaciju urađen niz akcija u cilju zaštite reproduktivnog zdarvlja.

"U tom pravcu sa ginekološkim ambulantama ćemo obezbijediti i sredsta za sprječavanje preveremene trudnoće ali ćemo i voditi računa o zaštiti porodice u cjelini", naveo je on.

Numanović je kazao da je integracijom u zdravstevni sistem potrebno osnažiti integraciju u ukupan društevni život marginalizovanih grupa, navodeći da je Crna Gora primjer za to i u regionu.

Predstavnica NVO Centra za romske inicijative Fatima Naza kazala je da integracija Roma nije baš na zavidnom nivou, ali da nije ni loša.

"Dosta se radilo po pitanju stanovanja, organizuju se i akcije za zdravlje, koje su posebno bitne jer je mnogo žena koje nikada nisuradile neke preglede", kazala je ona.

Naza je navela da NVO sektor uvijek ukazuje na probleme, kojih, dodala je, još puno ima za romsku populaciju.

Ona je dodala da su problemi i ekstremno siromaštvo, obrazovanje i brojne porodice.

Naza je ukazala da se u Crnoj Gori dosta radi na unaprjeđenju života Roma, što, dodala je, pokazuju rezultati i u integraciji u obrazovni sistem ali da je problem i dalje mala zaposlenost.

Galerija

Bonus video: