Raičević poručila ženama: Ova godina je vaša, sve sledeće su vaše, vi ste kraljice i carice

164 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2015. 16:06h

Predsjednica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević ocijenila je da moramo podsjećati državu da je ratifikovala Istanbulsku konvenciju, čime je preuzela obavezu da mijenja zakone i eliminiše nasilje nad ženama.

Raičevićeva je danas, na manifestaciji "Jedna milijarda ustaje" na Trgu Republike, kazala da žene plesom žele da poruče da neće stati i da država mora da ima sklonište koje će izdržavati, ali i da implementira preporuke iz važnog dokumenta koji štiti žene.

"Ova godina je vaša i sve sledeće su vaše, vi ste kraljice i carice...", poručila je Raičevićeva ženama koje su se okupile na trgu kako bi obilježile globalnu inicijativu koja se realizuje u oko 200 zemalja širom svijeta, a u Crnoj Gori zahvaljujući finansijskoj podršci UNDP-a.

Ona je djevojčicama, djevojkama i ženama koje su juče plesale na trgu poručila da ne trpe nasilje i da moraju da budu tretirane kao ravnopravna i poštovanja dostojna bića.

Cetinjanka Gordana Mugoša kazala je da će plesom i osmijehom pokušati da se izbore protiv nasilja i najavila da će uskoro u tom gradu početi sa radom nevladina organizacija koja će se baviti ljudskim pravima zagarantovanim Ustavom, sa akcentom na ženska prava.

"Jedna milijarda ustaje" je najmasovniji aktivistički pokret u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama i djevojkama, a obilježava se 14. februara svake godine.

Galerija

Bonus video: