Nenad Janković se vratio selu: Luštici fali put, voda i struja

Problem je i saobraćajna povezanost poluostrva sa Tivtom i Kotorom. Autobuske linije su rijetke i nedovoljne, roditelji djeci koja pohađaju srednju škola iznajmljuju stan u tim gradovima
263 pregleda 2 komentar(a)
Maslinjak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Maslinjak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.02.2015. 18:09h

Nenad Janković je odlučio da se iz Kotora, gdje je živio i radio, vrati u rodne Mrkove na Luštici , sa namjerom da se bavi poljoprivredom. Iako pun elana i planova Nenadu i njegovoj porodici život na selu otežavaju loši putevi i neriješeno snabdijevanje vodom.

Janković ističe da ga posebno nerviraju česti višesatni nestanci struje.

“Za Nikoljdan Luštica je 40 sati bila bez struje “, kaže Janković.

Dok dođu električari iz Herceg Novog potrebno je nekoliko sati, zato bi bilo rentabilnije, misli Janković, da dva električara stalno dežuraju na Luštici i intervenišu prema potrebi.

“Kako će turizam profunkcionisati kada dva dana nema struje“, pita Janković.

Elektromreža na Luštica izgrađena je još 1966. godine, ali je mreža pod visokim naponom, dugačka preko 35 kilometara u lošem stanju.

Nenad Janković

Samo jedan putar održava 30 kilometara putne mreže, što je nedovoljno, a problem je što kamion gradske Čistoće zimi samo dva puta mjesečno odvozi smeće sa poluostrva.

“Nemamo vatrogasnu jedinicu ni kola hitne pomoći stacionirana na Luštici . Nekoliko puta sam sopstvenim kolima lošim putem vozio bolesne komšije do bolnice u Kotoru”, navodi Janković.

Problem je i saobraćajna povezanost poluostrva sa Tivtom i Kotorom. Autobuske linije su rijetke i nedovoljne, roditelji djeci koja pohađaju srednju škola iznajmljuju stan u tim gradovima.

Nikola-Nikša Gojković, novoizabrani predsjednik Opštine Herceg Novi, kaže da će uskoro o problemima razgovarati sa mještanima.

Na Luštici stalno živi 400 mještana

Luštica je poluostrvo koje se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv sa njegove desne strane. Površine je 47 km2, a pruža se u dužini od 13 km.

Zbog izuzetne razuđenosti, obala je dugačka 35 km. Na njoj se nalazi desetak sela u kojima stalno živi nešto više od 400 stanovnika. Na Luštici je, kao i danas, nekada bio najveći broj stabala masline, preko 100 hiljada. Nakon što je vojska, 90-tih godina prošlog vijeka napustila poluostrvo, sada se gradi turistički kompleks Luštica Bay.

Bonus video: