Kursevi za učenike i studente o elektronici

“Kursevi će biti besplatni, a roditelji koji budu dovodili djecu u klupsku laboratoriju, moći će da ih sačekaju u drugoj učionici u kojoj će moći da se informišu o radu kluba, o novim tehnologijama iz raznih oblasti nauke i tehnike"
109 pregleda 1 komentar(a)
Klub radio-amatera, Foto: Vesko Belojević
Klub radio-amatera, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.02.2015. 17:01h

Klub radio-amatera u Podgorici sprovodi posljednje pripreme za početak rada elektroničke laboratorije za najmlađe članove.

”Adaptiran je i opremljen prostor, a nabavljena su skora sva potrebna učila i rekviziti i najsavremeniji edukativni kompleti pomoću kojih se sastavljaju različiti elektronski sklopovi i na osnovu kojih se objašnjava rad elektronskih uređaja”, saopštili su iz tog kluba.

Prvi edukativni kursevi će se organizovati za učenike četvrtog, petog i šestog razreda osnovnih škola, a kasnije i za starije, ali i učenike srednjih škola i studente.

Časovi će se održavati u prostorijama Kluba radio- amatera u Ulici Novaka Miloševa.

“Kursevi će biti besplatni, a roditelji koji budu dovodili djecu u klupsku laboratoriju, moći će da ih sačekaju u drugoj učionici u kojoj će moći da se informišu o radu kluba, o novim tehnologijama iz raznih oblasti nauke i tehnike. Mogu da prelistaju neku naučno-popularnu knjigu ili časopis, ali i da se uključe u volonterske grupe koje realizuju klupske aktivnosti”, dodali su iz Kluba radio-amatera.

Pored edukativnog kursa Klub radio amatera aktivno radi na popularizovanju atraktivne tehničko-sportske discipline odnosno radio-goniometrije, poznatije kao „lov na lisicu” .

Riječ je o radio-amaterskom sportu u kojem je cilj pomoću radio-prijemnika, antene, topografske karte i kompasa u što kraćem vremenu pronaći što više sakrivenih radio-odašiljača.

“Očekujemo da prve praktične aktivnosti i treninzi počnu početkom aprila, a prvo takmičenje koje nas očekuje je Balkanski šampionat u julu koji se održava u Hrvatskoj”, kazali su iz Kluba. Takođe članovi radio kluba su aktivno uključeni u izradu idejnog projekta osnivanja prve crnogorske omladinske naučno-istraživačke stanice na Grahovu, po uzoru na slične u okruženju .

”Rad na ovom projektu , u koji je uključeno još nekoliko neprofitnih organizacija, je prilično odmakao i uskoro slijedi njegova javna promocija upravo u našim prostorijama”, istakli su iz kluba.

Pioniri novih tehnologija u Crnoj Gori, čuvaju prvi računar

Radio klub „Podgorica„ od osnivanja bio je jedan od pionira uvođenja i promocije novih tehnologija u Crnoj Gori. Daleke 1957, prvi u Crnoj Gori uspjeli su da prime TV sliku sa predajnika u Italiji. Prvi su sa teritorije južne Evrope komunicirali telekomunikacionim satelitom (početak sedamdesetih godina prošlog vijeka – satelit Oskar).

Prije pojave PC-ja počeli su da se bave informatikom i računarima, u klubu se još čuva mikro- računar koji su na bazi procesora Z 80 napravili članovi kluba, studenti elektronike, a danas uspješni inženjeri.

Bonus video: