Odgovor novinara: Voda u Ulcinju nije bila za piće

Da je voda bila zagađena piše u izvještaju Doma zdravlja iz Bara, što je javni dokument
2 komentar(a)
Voda, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Voda, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 13.02.2015. 16:53h

Nemuštim saopštenjem o tome kako je voda u Ulcinju sada ispravna za piće, dobri i časni Fehim Avdiu nesvjesno je otvorio Pandorinu kutiju u kojoj će se sasvim sigurno ponešto naći i za policiju i tužilaštvo. Odmah da kažem da “Vijesti” nijesu prenijele, kako to Avdiu nespretno kaže, neovlašćene informacije u namjeri da izbjegne termin netačne jer dobro zna da to nijesu.

Naprotiv, “Vijesti” su imale uvid u izvještaje o ispitivanju vode za piće Doma zdravlja iz Bara, što su javna dokumenta. U interesu je građana da saznaju da tamo piše da voda nije ispravna za piće jer je puna koliformnih bakterija i streptokoka fekalnog porijekla.

Nije bilo razloga da sumnjam u istinitost nalaza higijensko-epidemiološke službe i Laboratorija sanitarne hemije i mikrobiologije, jer iza njih stoji kredibilna institucija.

U zakašnjelom saopštenju nigdje ne piše kako to da su izvještaji službi iz Bara za vodu uglavnom negativni za vlasnike ulcinjskih lokala, za neke čak od jula prošle godine a za neke i ranije. Izvještaje koji koštaju i do 75 eura, neki od Ulcinjana plaćali su po dva, tri ili čak četiri puta. Kao direktor Vodovoda, Avdiu je morao znati za izvještaje iz Bara i informisati javnost da voda nije za piće ili javno podučiti svoje sugrađane kako da iz prvog puta, kao on, dođu do pozitivnog nalaza.

U nekim lokalima, voda ni početkom februara nije bila za piće ali Avdiu kaže da sada jeste i da je to potvrdio Institut za javno zdravlje iz Podgorice. Vjerujem da ćemo se ja i Avdiu složiti u nečemu- ako sam ja napisao tačnu informaciju a jesam, ako Vodovovod, kako kaže direktor, nekoliko puta mjesečno vrši uzorkovanje i ako su nalazi iz Instituta tačni a nemamo razloga da sumnjamo u to, onda neko laže ovaj narod.

Bonus video: