Kasni izgradnja kanalizacionog kolektora na hercegnovskoj rivijeri

“Izbođač radova do početka zasjedanja SO moraće dostaviti predlog o tome kako i kada će završiti projekat , a Vodacom preporuku kako ovaj ugovorni posao završiti”, kazao je predsjednik SO Andrija Radman , navodeći da će ti dokumenti biti dostavljeni odbornicima
2 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.02.2015. 16:21h

Odbornici SO Herceg Novi na sjednici koja je zakazana za 16.februar trebalo bi da odluče da li će i pod kojim uslovima turska firma Ćeltićoglu nastaviti gradnju kanalizacionog kolektor na hercegnovskoj rivijeri.

U rješenje problema biće uključeno i resorno ministarstvo, kao i KfW banka. Ovo je rezultat današnjeg (petak) sastanka predstavnika turskog izvođača, nadzora Dahlema, Vodacoma koji upravlja cjelokupnim projektom, Društva za izgradnju kanalizacione i vodovodne infrastruktureHerceg Novi i lokalne uprave.

“Izbođač radova do početka zasjedanja SO moraće dostaviti predlog o tome kako i kada će završiti projekat , a Vodacom preporuku kako ovaj ugovorni posao završiti”, kazao je predsjednik SO Andrija Radman , navodeći da će ti dokumenti biti dostavljeni odbornicima.

Radman je kazao i da Opština nije imala sopstveni nadzor nad izvođenjem radova na najzanačjnijme infrastrukturnom projektu u gradu i da je potrebno formirati tim koji će izvršiti reviziju onoga što je do sada urađeno – tj. sadašnje zatečeno stanje.

“Nudimo nove tehnike da riješimo problem kanalizacije na obali i nadamo se da ćemo posao završiti do početka turističe sezone”, kazao je Adnan Ćeltićoglu vlasniki kompanije koja izvodi radove . On je kazao i da je “posljednje plaćanje kompaniji bilo prije sedam mjeseci, što “nije glavni, ali je jedan od razloga zašto kasne radovi”.

Ćelićoglu je kazao da je do sada završeno između 74,5 procenata, i 65 procenata građanskih radova, i 55 posto mašinskih radova. Preostalo je da se završi 6.5 kilometara trase , ali “u cijevovodima je to 3.5 km, zato jer se neke cijevi postavljaju paralelno, jedna pored druge”.

Podsjećamo da je prema ankesu ugovora potpisanom početkom septembra novi rok za završetak 33 km duge vodovodne i kanalizacione mreže sa 13 pumpnih stanica i jednim podmorskim ispustom , bio 17. februar 2015. godine. Iako je prvobitnim ugovorom bilo predviđeno da radovi budu završeni 14. februara 2014 godine, potom do početka glavne turističke sezone te godine, izvjesno je da ni ovaj treći rok za investiciju vrijednu 18,8 miliona eura, neće biti ispoštovan.

Aneksom ugovora koji je potpisan u septembru bilo je predvidjeno da Opština odustane od bilo kakvih finansijskih zahtjeva zbog produženja roka izvođača do polovine februara nove godine. Istovremeno su predviđeni kazneni penali ako i taj rok bude probijen . Oni kako Vijesti nezvanično saznaju iznose oko 9 hiljada eura dnevno.

Bonus video: