Otvoren Institut Konfucije - most između Kine i Crne Gore

Na Institutu će zainteresovanima biti dostupni kursevi kineskog jezika, kineski nacionalni testovi za određivanje nivoa znanja kineskog jezika nematernjih govornika, stipendije, ljetnji i zimski kampovi, program razmjene, kao i kurs kinsekog kulinarstva
123 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2015. 13:44h

Institut Konfucije, koji će promovisati kinesku kulturu i jezik i razvoj prijateljskih odnosa između NR Kine i naše države, otvoren je danas na Univerzitetu Crne Gore.

Na Institutu će zainteresovanima biti dostupni kursevi kineskog jezika, kineski nacionalni testovi za određivanje nivoa znanja kineskog jezika nematernjih govornika, stipendije, ljetnji i zimski kampovi, program razmjene, kao i kurs kinsekog kulinarstva.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je uvjeren da je otvaranje Instituta još jedna potvrda snažne, intenzivne i tradicionalno dobre saradnje naše zemlje i Kine.

“Ovo je snažan most sa Kinom, koji podstiče na još snažniju ekonomsku saradnju ali ovaj institut će ohrabiriti saradnju u mnogim drugim oblastima” kazao je Vujanović na svečanosti u Rektoratu.

Rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić je kazala da se uz edukativne programe za kineski jezik kao prioritet rada Instituta, podrazumijeva i razvoj svih vidova kulturne saradnje između dvaju država, međusobno upoznavanje sa autentičnim i kreiranje novih kulturnih vrijednosti.

Vojvodićeva je pojasnila da je inicijativa za osnivanje Instituta potekla od kineske strane, istakavši da je njegovo formalno osnivanje počelo potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Centralnom kancelarijom iz Pekinga u avgustu prošle godine.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Dživei ocijenio je da je prvi Konfucije Institut u Crnoj Gori, 466 -i, koji je otvoren u 124 zemlje širom svijeta.

“Sa rastom učestalih razmjena naših zemalja, potreba i entuzijazam za učenje kineskog jezika i upoznavanje kineske kulture u Crnoj Gori se stalno povećava. Otvaranje Instituta će ... otvoriti novo poglavlje u oblasti kulturne razmjene i saradnje dvaju zemalja i postati važna karika u daljem upoznavanju i zbližavanju dva naroda”, kazao je Cui Dživei.

Instituti i učionice Konfucije djeluju u zemljama širom svijeta, i služe promovisanju kineske kulture i jezika, kao i održavanju prijateljskih odnosa između Kine i zemalja u kojima se osnivaju.

Galerija

Bonus video: