Dakić u NATO komandi u Belgiji: VCG posvećena jačanju saradnje

Dakić se sastao sa vrhovnim komandantim Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) Kertisom Skaparotijem, njegovim zamjenikom Džejmsom Everardom i načelnikom Štaba SHAPE-a, Markusom Knajpom
530 pregleda 1 komentar(a)
Dakić u Monsu, Foto: Ministarstvo odbrane
Dakić u Monsu, Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Crne Gore (VCG) je spremna i posvećena jačanju saradnje u svim oblastima, što će dodatno doprinijeti naporima Alijanse da odgovori na sve složenije savremene bezbjednosne izazove, poručio je načelnik Generalštaba VCG, Dragutin Dakić.

On je danas posjetio NATO Komandu za operacije u SHAPE-u, u belgijskom gradu Mons.

Dakić se sastao sa vrhovnim komandantim Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) Kertisom Skaparotijem, njegovim zamjenikom Džejmsom Everardom i načelnikom Štaba SHAPE-a, Markusom Knajpom.

Dakić u Monsu

Kako je saopšteno iz Ministarva odbrane, Dakić se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju je SHAPE pružio VCG u procesu integracije u NATO.

“Vojska Crne Gore je spremna i posvećena jačanju saradnje u svim oblastima što će, siguran sam, dodatno doprinijeti naporima Alijanse da odgovori na sve složenije savremene bezbjednosne izazove”, istakao je Dakić.

On je informisao sagovornike o prioritetima VCG, sa posebnim akcentom na modernizaciji i implementaciji ciljeva sposobnosti Vojske, učešću u NATO vođenim operacijama i angažovanju pripadnika Vojske u NATO komandnoj strukturi.

Iz Ministarstva su saopštili da je Skaparoti, prepoznajući napore Crne Gore, odao priznanje na realizovanim reformama Vojske, istakavši značaj učešća u NATO vođenim operacijama i doprinosu u NATO komandnoj strukturi.

Kako se navodi, Everard i Knajp su kazali da su spremni za nastavak saradnje u daljem procesu integracije crnogorske Vojske u NATO.

Dakić je obišao vojno-diplomatske predstavnike VCG koji su angažovani u Kancelariji nacionalnog vojnog predstavnika i NATO štabnim pozicijama u ACO i upoznao se sa njihovim načinom života i rada u NATO Komandi za operacije.

On će, kako je najavljeno, naredna dva dana učestvovati na sastanku Vojnog komiteta NATO koji že biti održan u Briselu.

Bonus video: