U zetskom selu razrušena džamija stara tri vijeka

Hadžijusufović tvrdi da je posljednji čovjek na starom dijelu groblja sahranjen 1953. godine, dok se u džamiji služilo do 1954. godine
160 pregleda 59 komentar(a)
Goričani, Foto: Vesko Belojević
Goričani, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.02.2015. 20:29h

Od islamskog groblja u zetskom selu Goričani, starog oko 300 godina, ostala je samo livada sa kamenjem, koje je nekada obilježavalo grobnice.

Ostaci sitnog rastinja i panjevi drveća jasno ukazuju da je groblje skorije očišćeno, a mještani tvrde da se, do prije godinu, nije mogao vidjeti ni kamen od žbunja, koje je raslo više od dvadeset godina.

Od nekadašnje džamije, u blizini groblja, ostali su samo kameni zidovi ispisani raznim grafitima, dok su novinari “Vijesti” unutra zatekli gomilu smeća i leš psa.

Mještanin i predsjednik Nevladinog udruženja “Crveni polumjesec” Ismet Hadžijusufović tvrdi da je groblje u aprilu prošle godine postalo vlasništvo Islamske zajednice, od kojih su nekoliko puta zahtijevcali da ubrzaju proces restauracije groblja.

“Tu su sahranjeni moj djed, pradjed i ostali preci, kao i mnogi članovi porodica Adžgajić, Piranić, Mustagrudić, Alunović,Kobasičić i drugih koji su živjeli na tom području”, kazao je Hadžijusufović.

Hadžijusofić pokazuje neograđeno i zapušteno staro groblje

Podgorički imam Džemo Redžematović tvrdi da je “odlaskom Osmanlija sa tog područja otišla i briga o njihovom religijskom nasljeđu.”

“Vremenom, džamija je gubila svoj džemat, a groblje postalo predmet uzurpacije i nelegalnog korišćenja”, navodi Redžematović.

Istakao je da Islamska zajednica planira da “vrati dostojanstven počinak umrlim” tako što će ograditi groblje, a džamiju restaurirati.

“To može biti Centar za edukaciju i borbu protiv stereotipa o muslimanima, islamski muzej ili možda centar za međureligijski dijalog”, kaže Redžematović.

Hadžijusufović tvrdi da je posljednji čovjek na starom dijelu groblja sahranjen 1953., dok se u džamiji služilo do 1954. godine.

Još nijesu odlučili šta će sa nelegalnim grobnicama

Na ulazu u groblje jedna islamska porodica podignula je i nekoliko novih spomenika, za koje mještani tvrde da su nelegalni.

Redžematović je kazao da u Islamskoj zajednici još uvijek nijesu odlučili šta da rade sa nelegalnim grobnicama, dok će spomenike u kojima nema ukopanih ukloniti.

Bonus video: