Lalević-Filipović: Nikom nisam obećavala funkcije. Popović: Želim da budem strateg razvoja

Prema proceduri, članovi Vijeća će se na sjednici 16. februara tajnim glasanjem izjasniti za jednog kandidata, koji prema pravilniku treba da dobije većinu glasova članova ovog tijela
121 pregleda 4 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2015. 15:33h

Kandidati za dekana Ekonomskog fakulteta Ana Lalević-Filipović i Saša Popović danas su izložili svoje planove i programe razvoja te univerzitetske jedinice, kojom će jedno od njih rukovoditi u naredne tri godine.

Lalević-Filipović je kazala da joj je odluka da se kandiduje za dekanicu jedna od najtežih u životu, istakavši da svakoga od članova Vijeća može da pogleda u oči, jer "nikoga nije molila, obećavala funkcije, a kamo li nagovarala da glasa".

Istakavši da je sredinom novembra vjerovala da je zajedništvo studenata, profesora, asistenata i saradnika jedan vid borbe za očuvanje dostojanstva fakulteta, ona je kazala da je zbog javnog iskazivanja svog stava bila kritikovana.

"Neka svako od vas donese sud povodom onoga što je bilo i što sam rekla. Neki od vas će reći da sam bila naivna... Da sam to bila, i sama sam postala svjesna... ", kazala je na sjednici Vijeća Lalević - Filipović.

Ona je istakla da će, između ostalog, nastojati da inovira nastavne sadržaje, reformiše nastavni plan i program, primjenjuje savremene metode i tehnike u edukaciji, podiže kvalitet naučno - istraživačke baze i teži većoj međunarodnoj pozicioniranosti Ekonomskog fakulteta.

Popović je kazao da su mu ciljevi - uspješna međunarodna akreditacija novog Nastavnog plana i programa u 2017.godini, eliminacija projektovanog gubitka od 257.623 eura za ovu godinu, očuvanje atraktivnosti upisa najtalentovanijih srednjoškolaca na osnovnim studijama ekonomije na nivou od 450 do 500 studenata...

"Želim da budem strateg razvoja Ekonomskog fakulteta, a ne njegov puki analitičar. Ne interesuju me prethodni mandati, u smislu prosuđivanja o radu mojih prethodnika", kazao je Popović.

Popović je u naredne tri godine predvidio osnivanje instituta ekonomskih nauka pri EF, pokretanje međunarodnog naučnog časopisa EF, povećanje bibliotečkog fonda, osposobljavanje čitaonice u Bijelom Polju.

On je ocijenio da je njegova vizija da Ekonomski fakultet bude sastavni dio evropskog prostora visokog obrazovanja i vodeća nacionalna obrazovna institucija u oblasti ekonomije, menadžmenta i biznisa, na svim niovima studija, "koja će predano biti posvećena bržem ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore".

Prema proceduri, članovi Vijeća će se na sjednici 16. februara tajnim glasanjem izjasniti za jednog kandidata, koji prema pravilniku treba da dobije većinu glasova članova ovog tijela.

Bonus video: