Nema napretka: Crna Gora 114. po slobodi medija

Što se tiče regiona, ispred Crne Gore su sve zemlje osim Makedonije, koja je na 117. mjestu od 180 zemalja. Ispred Crne Gore su Slovenija (na 35. mjestu), Hrvatska (58), BiH (66) i Srbija (67)
1 komentar(a)
Reporteri bez granica, Foto: Screenshot
Reporteri bez granica, Foto: Screenshot
Ažurirano: 12.02.2015. 10:51h

Crna Gora je 114. zemlja na svjetskoj rang listi po slobodi medija za 2015. i to stanje se uopšte nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u godišnjem izvještaju međunarodne nevladine organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) sa sjedištem u Parizu.

Što se tiče regiona, ispred Crne Gore su sve zemlje osim Makedonije, koja je na 117. mjestu od 180 zemalja. Ispred Crne Gore su Slovenija (na 35. mjestu), Hrvatska (58), BiH (66) i Srbija (67).

Finska, Norveška i Danska su na vrhu s najvećom slobodom medija, dok je najlošija situacija u Turkmenistanu, Sjevernoj Koreji i Eritreji.

RSF u izvještaju navodi da su SAD po slobodi medija pale za tri mjesta i da su na 49. mjestu, Rusija je pala za četiri mjesta i nalazi se 152. mjestu.

Prema godišnjem indeksu, bilježi se veći stepen kršenja slobode informacija u 180 zemalja, na svim kontinetnima, navodi RSF i dodaje da se najveći pad između dva izvještaja bilježi u regionu EU-Balkan.

RSF svake godine objavljuje izvještaj i pravi spisak zemalja uzimaju u obzir nekoliko faktora - nivo zloupotrebe medija, stepen pluralizma, nezavisnost medija, životna sredina i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura.

Bonus video: