Postaviti znak o obavezi upotrebe pojasa

Kako su naveli, međunarodna iskustva potvrđuju da takav znak doprinosi povećanju upotrebe sigurnosnog pojasa i bezbjednosti u saobraćaju
475 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je Upravi policije da se kod lokalnih samouprava založi za postavljanje odgovarajućeg obavještenja na izlazu sa parkirališta o obavezi upotrebe sigurnosnog pojasa u vozilu.

Savjet je, kako navode, krajem prošle godine pokrenuo novi program u sklopu kojeg prati i razmatra primjenu Zakona o bezjednosti saobraćaja na putevima.

Iz Savjeta su saopštili da su ih iz Uprave policije obavijestili da je od 1. januara do 15. decembra prošle godine izdato 38.072 prekršajna naloga vozačima ili putnicima koji u saobraćaju nijesu koristili sigurnosni pojas na način koji je predvidio proizvođač vozila.

„Savjet je informisan da je, u istom periodu, izdato 712 prekršajnih naloga vozačima koji u putničkom vozilu nijesu posjedovali jedan odgovarajući prsluk sa svjetlosno reflektujućim osobinama, a u teretnom vozilu ili autobusu dva takva prsluka, kada su učestvovala u saobraćaju“, kaže se u saopštenju.

Savjet je preporučio Upravi policije da se kod lokalnih samouprava založi za postavljanje odgovarajućeg obavještenja, u formi znaka ili podsjetnika, na izlazu sa parkirališta o obavezi upotrebe sigurnosnog pojasa u vozilu.

Kako su naveli, međunarodna iskustva potvrđuju da takav znak doprinosi povećanju upotrebe sigurnosnog pojasa i bezbjednosti u saobraćaju.

Savjet je ocijenio da Uprava policije, kroz brojne kampanje i svakodnevnu primjenu policijskih ovlašćenja, preventivno i represivno, preduzima ozbiljan napor da kod svih učesnika u saobraćaju izgradi svijest o neophodnoj upotrebi sigurnosnog pojasa.

„Konkretne aktivnosti policijskih službenika, Sektora opšte nadležnosti i Uprave policije u cjelini zaslužuju pohvalu i podršku“, navodi se u saopštenju.

Savjet je pozdravio napore direktora Uprave policije Veselina Veljovića i pozvao ga da nastavi da promoviše upotrebu sigurnosnog pojasa kod svih policijskih službenika kada prilikom obavljanja redovnih službenih zadataka učestvuju u saobraćaju.

Kako se navodi, Savjet očekuje da se ne tolerišu izgovori i opravdanja, čak i onda kada se govori o efikasnosti u izvršavnaju zadataka.

„To je naročito važno zbog njihove bezbjednosti ali i zbog vidljivosti u javnosti i zastupanja ovog saobraćajnog pravila“, isitče se u saooštenju.

Savjet je sa preporukom upoznao i Zajednicu opština Crne Gore, Auto-moto savez Crne Gore i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore.

Bonus video: