HRA: Rok za podnošenje ustavne žalbe neopravdano skraćen na 30 dana

Oni su apelovali na poslanike da prilikom glasanja za predložene amandmane pomisle da bi i njihova sudbina, kao i građana koji finansiraju njihov rad, sjutra, kako su kazali, mogla da zavisi od toga da li će rok za podnošenje ustavne žalbe neopravdano ostati skraćen na 30 dana
0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 11.02.2015. 18:09h

Predlogom zakona o Ustavnom sudu rok za podnošenje ustavne žalbe ostaće neopravdano skraćen na 30 dana, umjesto postojećih 60, ocijenili su iz Akcije za ljudska prava (HRA) i apelovali na poslanike da prilikom glasanja imaju to u vidu.

Kako je saopšteno iz HRA, skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu usaglasio je sa Ministrom pravde samo četiri amandmana na Predlog zakona o Ustavnom sudu od kojih tri djelimično uvažavaju i predloge te nevladine organizacije.

„Ovi predlozi su samo dobrodošle kozmetičke izmjene, dok su neopravdano zapostavljena mnogo važnija pitanja“, upozorili su iz HRA.

Oni su apelovali na poslanike da prilikom glasanja za predložene amandmane pomisle da bi i njihova sudbina, kao i građana koji finansiraju njihov rad, sjutra, kako su kazali, mogla da zavisi od toga da li će rok za podnošenje ustavne žalbe neopravdano ostati skraćen na 30 dana.

Iz HRA su predložili da se Ustavnom sudu propiše rok u kome bi morao da odluči, jer je, kako su naveli, nedavno uvedeni rok od 18 mjeseci, kakav je propisan i u Hrvatskoj, izbrisan iz Predloga zakona. "Iako tako nešto nije smio da zasluži Ustavni sud Crne Gore koji je i preko tri, četiri i čak pet godina čekao da odluči o ustavnim žalbama, inicijativama odnosno predlozima za ocjene ustavnosti".

„Nepravedno je rješenje iz Predloga zakona da izmjenu pojedinačnog akta donijetog na osnovu neustavnog propisa može da traži samo građanin po čijoj inicijativi je postupao Ustavni sud, a ne i svi drugi koji su oštećeni, iako takvo rješenje ne poznaje ni jedan zakon o ustavnom sudu u regionu“, kazali su HRA.

Oni smatraju da se ne smije spriječiti ovlašćenje Ustavnog suda da u svakom slučaju odluči o pravičnom zadovoljenju podnosioca ustavne žalbe – onako kao što to, kako su naveli, mogu da odluče Ustavni sudovi Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i predložili da i građani Crne Gore imaju prava kao i drugi u regionu.

„I izbor sudija Ustavnog suda će kad tad morati da se uredi promišljeno i precizno, onako kako je Vladi Crne Gore predložila predsjednica Ustavnog suda Hrvatske, ali bi sad bar trebalo spriječiti da se glasanjem u skupštinskom odboru prostom većinom obesmisli Ustavno rješenje o izboru sudija kvalifikovanom većinom glasova“, poručili su iz HRA.

Oni smatraju da to još može da se promjeni tako što će se, kako su naveli, propisati da skupštinski Odbor o ograničenom broju kandidata odlučuje kvalifikovanom većinom, "ili tako da Odbor listu svih kandidata koji su ispunili uslove dostavlja plenumu, koji bi o svakome glasao pojedinačno".

Bonus video: