Ana Đukanović: Bila sam žrtva mobinga u sudu

Sestra premijera Mila Đukanovića kazala je da vjerovatno ni njena porodica ne zna kakav je mobing doživjela u sudu od predsjednika odjeljenja, kao mlada stručna saradnica
112 pregleda 0 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.02.2015. 06:38h

Advokatica Ana Đukanović rekla je da je bila žrtva mobinga na početku karijere.

Sestra premijera Mila Đukanovića kazala je da vjerovatno ni njena porodica ne zna kakav je mobing doživjela u sudu od predsjednika odjeljenja, kao mlada stručna saradnica.

Istakla je da je danas zahvalna tom čovjeku, jer od nje “nikada nijesu izašle nepismene presude”.

Tokom predavanja o Zakonu o radu polaznicima Škole poslovnih vještina, Đukanovićeva je pojasnila da joj je predsjednik zaključao službeni telefon i dozvoljavao da mu se obraća jednom nedjeljno, od 9:30 do 10 časova:

“Onda bih ja od srijede do srijede razmišljala što ću i kako ću... jer se prvi put susrećem sa nečim što se zove predmet i što sam dužna da pročitam...”.

Ona smatra da je mobing “pojava u životu i radu svih nas”. Ocijenila je da se mobing dešava u velikim kompanijama, kakvih je malo u Crnoj Gori. U malim i srednjim, smatra ona, situacija je ili familijarna, ili ljudi pak ćute jer se boje da ne ostanu bez posla, što su uslovi za postojanje mobinga: “U ovom metežu u kojem mladi ne mogu da se snađu, dobiju posao, ostvare to osnovno pravo, a da ne govorimo o pravima iz rada”.

Ne zalaže se za novčane kazne, a tužbom je tražila 100.000€

Đukanovićeva je kazala da je “jako teško izmjeriti” koliko je nekome povrijeđena čast i ugled i da je način na koji se to radi u Crnoj Gori “ponižavajući” za čovjeka:

“Založila bih se da se ne daju novčane naknade”.

Ona je, međutim, ranije tužila izdavače “Vijesti” i “Dana” zbog tekstova u kojima se povezuje s aferom “Telekom”, zatraživši 100 hiljada eura zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova.

Bonus video: