Predstavljene inovacije u avanturističkom turizmu Crne Gore i Hrvatske

“Kroz projekat su kreirani uspješani turistički prekogranični proizvodi i to prije svega formiranjem aktivnog klastera turističkih preduzetnika sa hrvatske i crnogorske strane”, navodi se u saopštenju NTO
52 pregleda 0 komentar(a)
Avanturistički turizam Dubrovnik, Foto: NTO
Avanturistički turizam Dubrovnik, Foto: NTO
Ažurirano: 10.02.2015. 16:44h

Rezultati prekograničnog programa Crne Gore i Hrvatske za unapređenja u oblasti avanurističkog turizma predstavljeni su danas u Dubrovniku, povodom završetka tog projekta.

Projekat Razvoj inovativnih tehnologija u avanturističkom turizmu dvije države su sprovele u okviru IPA instrumenata pretpristupne pomoći Evropske unije (EU).

Ukupna vrijednost projekta je, kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), sa hrvatske i crnogorske strane, 498.957,16 eura.

Projekat je trajao 24 mjeseca a fokus je bio na graničnom području Hrvatske i Crne Gore.

“Kroz projekat su kreirani uspješani turistički prekogranični proizvodi i to prije svega formiranjem aktivnog klastera turističkih preduzetnika sa hrvatske i crnogorske strane”, navodi se u saopštenju NTO.

Iz NTO su kazali da se, kroz saradnju povezanih klastera, razvilo osam novih turističkih proizvoda, koji su promovisani zajedničkim nastupima na međunarodnim radionicama u Parizu i Štokholmu.

“U skladu s novim trendovima u turizmu, projektom su uvedene inovacije u kreiranju i promociji turističkih proizvoda pomoću ICT tehnologije. U oviru toga napravljen je potpuno funkcionalan geoportal www.adriaticadventure.eu kao i dvije mobilne aplikacije koje pružaju lakše prikupljanje informacija i poboljšanu komunikaciju s krajnjim korisnicima”, navodi se u saoptenju NTO.

U okviru projekta je, kako se navodi, izvršena nabavka spasilačke opreme, ali i održane obuke iz područja spašavanja.

“Realizacijom projektnih aktivnosti kroz zajedničko planiranje i poslovnu saradnju na području avanturističkog turizma, proširena su znanja, ojačani su infrastrukturni i tehnički kapaciteti turističkih destinacija i stvorena je polazna osnova koja će omogućiti da efikasnije djelovanje onih koji su uključeni u razvoj turističke ponude daljnjem unaprjeđenju avanturističkog turizma u ovoj regiji”,navodi se u saopštenju NTO.

Bonus video: