Ne morate da plaćate kazne Parking servisa!

Ustavni sud je ocijenio da je neustavna odredba člana 28 Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada, koja se odnosi na doplatnu kartu
615 pregleda 39 komentar(a)
parking, Blok 5, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
parking, Blok 5, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 10.02.2015. 15:47h

Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da plaćanje doplatne karte, odnosno kazne od 20 eura zbog neplaćenog parkiranja, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

To znači da građani nijesu dužni da plate kaznu ukoliko ne pošalju sms da su se parkirali ili ako prekorače plaćeno vrijeme na parkiralištu.

U obrazloženju Odluke piše da je Ustavni sud utvrdio da iz Zakona o komunalnim djelatnostima ne proizlazi mogućnost uvođenja doplatne karte, kao naknade za korišćenje parkirališta, niti da Zakon u tom smislu upućuje na shodnu primjenu drugih zakona kada je riječ o uređivanju tih odnosa.

Takođe, ističe se da se korisniku javnog parkirališta, po nalaženju Ustavnog suda, po istom osnovu i načinu korišćenja parkirališta utvrđuje naknada za parking i "doplatna parking karta" u višestruko većem iznosu, koji nije srazmjeran ugovorenom načinu korišćenju osporene usluge.

Iz preduzeća "Parking servis" Podgorica je saopšteno da će, kada odluka bude zvanična i objavljena u Službenom listu Crne Gore, iskazati svoj stav preko Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Nedavno su, međutim, iz Glavnog grada pokušali da izmjenom Odluke odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada doskoče građanima koji ne plaćaju parking.

Izmjenom je predviđeno da se protiv građana koji ne plate parking čak podnosi prekršajna prijava, a odluka je trebalo da bude stavljena na javnu raspravu.

Na teritoriji grada, prema informacijama sa sajta Parking servisa, nalazi se 11 parkirališta, sa preko 1.200 parking mjesta. Najveći broj parking mjesta nalazi se na Bulevaru Stanka Dragojevića, kod bivše kasarne Morača, ali i na Cetinjskom putu kod zgrade Rektorata i u Ulici Ivana Milutinovića kod Sportskog centra "Morača".

Iz PG biroa tada nijesu odgovorili "Vijestima" šta je predviđeno izmjenom odluke o javnim parkiralištima i kada će biti organizovana javna rasprava.

Bonus video: