Drljević: Crna Gora će dobiti laboratoriju za borbu protiv falsifikovanih ljekova

„Drljević je rekao da, pored brojnih nadležnosti koje su definisane Zakonom o ljekovima i Zakonom o medicinskim sredstvima, CALIMS ima značajnu ulogu u borbi protiv falsifikovanih i substandardnih ljekova i njihovog eventualnog prisustva na našem tržištu“
146 pregleda 3 komentar(a)
Ljekovi, tablete, pilule, Foto: Shutterstock
Ljekovi, tablete, pilule, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2015. 12:17h

U Crnoj Gori će se formirati laboratorija i nacionalno tijelo za borbu protiv falsifikovanih ljekova i sive ekonomije u toj oblasti, najavio je direktor Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) Milorad Drljević. On je, u razgovoru sa rukovodiocem Ministarstva zdravlja Suadom Numanovićem, rekao da Crna Gora treba da bude prepoznata po prisustvu kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova.

„Drljević je rekao da, pored brojnih nadležnosti koje su definisane Zakonom o ljekovima i Zakonom o medicinskim sredstvima, CALIMS ima značajnu ulogu u borbi protiv falsifikovanih i substandardnih ljekova i njihovog eventualnog prisustva na našem tržištu“, piše u saopštenju.

On je istakao da su preduzete aktivnosti koje treba da rezultiraju veoma visokom pozicijom CALIMS-a u međunarodnim okvirima i da doprinesu da teritorija Crne Gore bude prepoznata po prisustvu kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova. „Drljević je kazao da je u toku i proces formiranja laboratorije i nacionalnog tijela za borbu protv falsifikovanih ljekova i sive ekonomije u toj oblasti. U taj proces su uključeni Uprava carina, Uprava policije, Uprava za inspekcijske poslove, Veterinarska uprava, Zavod za zaštitu intelektualne svojine i CALIMS“, piše u saopštenju.

On je podsjetio da CALIMS sve poslovne aktivnosti obavlja u skladu sa usvojenim Sistemom kvaliteta i standardima koje propisuje taj sistem, kao i da sa svojim stručnim i naučnim potencijalom predstavlja i nastavnu bazu Farmaceutskog i Medicinskog fakulteta. Drljević je informisao da je regionalna saradnja u oblasti ljekova i medicinskih sredstava institucionalizovana potpisivanjem protokala o saradnji između pet država, a da se Sekreatarijat za regionalnu saradnju nalazi u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva u Crnoj Gori.

To, smatra on, predstvalja potvrdu liderske pozicije crnogorske agencije za dosadašnji rad u ovoj oblasti. „Drljević je napomenuo je da je Agencija za ljekove i medicinska sredstva pokrenula projekat informatičkog povezivanja sa informacionim sistemom Fonda za zdravstveno osiguranje i svim zdravstvenim ustanovama, kojim će se omogućiti jedinstvena baza i detaljan uvid u potrošnju ljekova i medicinskih sredstava na nivou crnogorskog zdravstvenog sistema“, kazali su iz Ministarstva.

Numanović je naglasio da je CALIMS primjer dobro organizovane zdravstvene ustanove, koja u kontinuitetu primjenjuje propisane standarde i unaprjeđuje sistem kvaliteta u toj oblasti. „Odgovornim radom i misijom CALIMS obezbjeđuje građanima kvalitetne i sigurne ljekove i na taj način doprinosi boljem zdravlju populacije, kao i smanjenju zloupotrebe ljekova na najmanju moguću mjeru“, zaključio je Numanović. Zajedničkim djelovanjem, kako je istakao Numanović, Ministarstvo zdravlja i CALIMS nastaviće da rade na stadnardizaciji usluga u ovoj oblasti.

Bonus video: