Pićurić: Sve je bilo po zakonu

Direktor je dva puta intervenisao da se učeniku da šansa, tvrdi Pićurić u reagovanju
97 pregleda 0 komentar(a)
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2015. 19:21h

Direktor podgoričke Elektrotehničke škole Veselin Pićurić tvrdi da je učenik P. S. isključen sa nastave u skladu sa zakonom. Pićurić je podsjetio da prema Zakonu o stručnom obrazovanju đaku prestaje status redovnog učenika isključenjem iz škole i ukoliko u toku nastavne godine ima 30 i više neopravdanih časova.

Učenik P. S. je zbog neopravdanih časova isključen u novembru iz ETŠ, a zbog sumnji u regularnost procedure, njegov otac Dalibor Stanković se žalio Ministarstvu prosvjete, Prosvjetnoj inspekciji i Kancelariji ombudsmana.

Ministarstvo prosvjete je potvrdilo stav škole, što je prosvjetni inspektor i konstatovao, dok ombudsman smatra da je procedura prekršena. Iz tog razloga je kancelarija ombudsmana dokumentaciju proslijedila kabinetu premijera Mila Đukanovića, navodeći da Ministarstvo prosvjete nije ispoštovalo njihove preporuke:

"Učenik može da dobije rješenje direktora o prestanku statusa redovnog đaka ukoliko ima 30 i više neopravdanih tokom godine, za šta se prema Pravilniku o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera, ne sprovodi posupak u kome učestvuju roditelj, pedagog škole... Prije donošenja ovog rješenja, Nastavničko vijeće potvrđuje činjenično stanje o broju neopravdanih”.

Pićurić kaže da je razredni starješina P. S. više puta pozivao roditelja da u zakonom predviđenom roku opravda časove i obavještavao ga o problemu izostanaka, a sa tim je upoznat i direktor koji je “dva puta intervenisao da se đaku da šansa da svoje obaveze u vezi sa nastavom ispoštuje”.

Dodaje da je odjeljenski starješina sproveo postupnost izricanja vaspitnih mjera, da je roditelj iskoristio pravo na žalbu Ministarstvu prosvjete, koji je pritužbu odbio kao neosnovanu.

Bonus video: