Lalevićeva odbila, pa se kandidovala za dekana Ekonomskog fakulteta

"Mirne savjesti u sve to ulazim. Ako pobijedim, imaću mnogo da radim, ako ne pobijedim imaću mnogo da radim", kazao je Popović
109 pregleda 1 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2015. 20:28h

Kandidat za dekana Ekonomskog fakulteta Ana Lalević Filipović jednom je odbila kandidaturu, tvrdeći da ima previše obaveza, a na kraju se ipak uključila u trku za tu funkciju.

Izvor “Vijesti” sa EF tvrdi da je Lalević Filipović najprije odbila da se kandiduje za dekana, te da je odbila i mogućnost da bude prodekan za finansije u timu drugog kandidata profesora Saše Popovića.

Ističe da je Lalević Filipović ranije nekoliko puta od bivšeg dekana Milivoja Radovića tražila da je razriješi dužnosti prodekana za finansije, jer ta funkcija “nosi previše obaveza”, pa nije jasno zbog čega se na kraju ipak kandidovala za rukovodioca EF.

Lalević Filipović juče nije željela da komentariše informacije "Vijesti".

Ana Lalević Filipović

Profesor Popović nije želio da komentariše ove informacije. On je kratko saopštio da će “svakako na kraju Ekonomski fakultet dobiti dekana kakvog zaslužuje”.

"Mirne savjesti u sve to ulazim. Ako pobijedim, imaću mnogo da radim, ako ne pobijedim imaću mnogo da radim", kazao je Popović.

EF je bez dekana od novembra kada je Radović smijenjen na predlog rektorke Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmile Vojvodić, zbog, kako je saopšteno, prekoračenja ovlašćenja prilikom zapošljavanja saradnika i upisa brucoša.

Studenti i kolektiv su nakon toga održali niz javnih časova, na kojima su, pored podrške Radoviću tražili ostavke rukovodstva UCG zbog kršenja prethodnog Statuta, bolje uslove studiranja i smanjene školarine.

Nakon smjene Radovića, Upravni odbor UCG je za vršioca dužnosti dekana imenovao Maju Baćović, koja je nedavno izabrana za prorektora Univerziteta. Vijeće EF će na sjednici zakazanoj za 16. februar glasati, a kandidat koji dobije više glasova biće predložen UO UCG koji odlučuje o imenovanju dekana.

Krajem sedmice predstavljaju programe razvoja ustanove

Popović i Lalević Filipović će krajem ove sedmice predstaviti programe razvoja ustanove. Inače, kandidature su podnijeli krajem januara, a prema informacijama “Vijesti”, kanidaturu Popovića potpisalo je osam pofesora, dva docenta i jedan saradnik. Sa druge strane, Lalević Filipović je dobila podršku od tri profesora, tri docenta, jednog saradnika i osam predstavnika studenata.

Vijeće EF ima 39 članova, od čega je 29 sa akademskim zvanjem (docenti, vanredni i redovni profesori), dva saradnika u nastavi i osam predstavnika studenata.

Bonus video: