Tivat dobija novi heliodrom?

Državne službe ove će se godine baviti otvaranjem, piše u internim dokumentima, „međunarodnog aerodroma Porto Montenegro u Tivtu“ jer je „Adriatic Marinas“ još ljetos od Ministarstva održivog razvoja i turizma zatražila građevinsku dozvolu za gradnju međunarodnog heliodroma
320 pregleda 3 komentar(a)
heliodrom, Tivat, Foto: Siniša Luković
heliodrom, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.02.2015. 21:00h

Zahvaljujući upornosti kompanije „Adriatic Marinas-Porto Montenegro“, Tivat bi uskoro mogao postati najmanji grad na svijetu koji će imati čak dvije međunarodne vazdušne luke.

Državne službe ove će se godine baviti otvaranjem, piše u internim dokumentima, „međunarodnog aerodroma Porto Montenegro u Tivtu“ jer je „Adriatic Marinas“ još ljetos od Ministarstva održivog razvoja i turizma zatražila građevinsku dozvolu za gradnju međunarodnog heliodroma.

U programu rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo za ovu godinu predviđeno je da će se njihovo Odjeljenje za bezbjednost i olakšice u civilnom vazduhoplovstvu baviti i “praćenjem i analiziranjem prijetnji po male aerodrome, uključujući i procjenu za potencijalno novi međunarodni aerodrom u Tivtu”. Drugi zadatak biće “odobravanje procedura i opreme za bezbjednost”.

U svim planskim dokumentima, uključujući i Državnu studiju lokacije “Arsenal” po kojoj se gradi Porto Montenegro, ne postoje osnove za gradnju heliodroma.

Menadžeri kompanije, ipak, insistiraju na urbanističkim parcelama UP 2-1 i UP 5-1, u blizini tri školske zgrade sa više od 1.200 učenika i Velikog gradskog parka gradi međunarodni aerodrom. Te dvije parcele površine preko 37,5 hiljada kvadrata, u DSL Arsenal su namijenjene za „stanovanje srednje gustine“ i „mješovitu namjenu“. To podrazumijeva da se na njima mogu graditi luksuzni kondominijumu sa stanovima, trgovinama i lokalima, objekti kulture i ostalih društvenih djelatnosti, bazeni, teniska igrališta, fontane, ali ne i heliodrom .

Novi aerodrom, ako se izgradi, naći će se na manje od tri kilometra od praga piste najprometnije crnogorske vazdušne luke, u njenoj najosjetljivijoj, tzv. CTR zoni.

Bonus video: