Granicu Crne Gore prešlo 14.528 državljana Kosova

Iz policije saopšteno da je prelazak državljana Kosova preko GP Kula u januaru ove godine za pet odsto manji u odnosu na isti mjesec 2014. godine
197 pregleda 0 komentar(a)
Granični prelaz Kula, Foto: Arhiva Vijesti
Granični prelaz Kula, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2015. 17:08h

Za nepunih mjesec 14.528 državljana Kosova prešlo je granicu Crne Gore.

To je saopšteno iz Uprave policije, koja je pojasnila da se na Graničnom prelazu Kula, i na drugim graničnim prelazima bilježi "trend smanjenja prelazaka državne granice od strane kosovskih državljana".

"Prelazak kosovskih državljana na svim graničnim prelazima je skoro duplo manji u odnosu na period od prije tri sedmice", saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su medijima dostavili podatak o prelascima gradine po sedmicama, za period od 12. januara do 8. februara.

"Našu granicu je na graničnim prelazima u periodu od 2. do 8. februara 2015. godine prešlo 2.500 kosovskih državljana, u periodu od 26. januara do 2. februara 3.241, sedmicu ranije - od 19. do 26. januara 2015. godine, našu granicu je prešlo 3.845 državljana Kosova, dok je državljana ove zemlje koji su prešli granicu sa našom državom u periodu od 12. do 19. januara ove godine bilo 4.942”, kazali su iz UP.

U saopštenju piše da je prelazak državljana Kosova preko GP Kula u januaru ove godine za pet odsto manji u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

"Ilegalni prelazak državne granice između Kosova i Crne Gore je u ovom periodu vrlo teško moguć, posebno zbog zimskih uslova na tom terenu, a treba imati u vidu i komunikaciju Sektora granične policije sa kolegama iz susjednih zemalja i uopšte regiona budući da se u neposrednoj komunikaciji na sastancima kao i operativno sa drugim graničnim službama redovno razmjenjuju relevantne informacije", tvrde iz UP.

Crnogorska policija je pojasnila da broj prelazaka saopštava zbog informacija koje su se pojavile u medijima da državljani Kosova masovno napuštaju teritoriju te države, ti dolaze između ostalog i na crnogorsku granicu.

Bonus video: