"Šta je urađeno nakon UNICEF-ovog izvještaja o stanju u porodilištima?"

Na tematskoj sjednici, čiji je cilj da se ispita kakvo je stanje u crnogorskim porodilištima i da li ima pomaka u odnosu na period prije donošenja ovog dokumenta, riječ će imati i predstavnici komisije koja je sprovodila istraživanje i Svjetske zdravstvene organizacije, kao i predstavnici vanbolničkih i bolničkih porodilištza, kao i Kliničkog centra Crne Gore
80 pregleda 0 komentar(a)
bebe, porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
bebe, porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2015. 16:14h

Direktor Instituta za javno zdravlja Boban Mugoša i predstavnici Ministarstva zdravlja i Uprave za inspekcijske poslove razgovaraće sa članovima skupštinskog Odborom za zdravstvo i predstavnicima udruženja Roditelji o tome šta je urađeno nakon UNICEFF-ovog izvještaja o bezbjednosti i kvalitetu bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

To je odlučeno danas na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Na tematskoj sjednici, čiji je cilj da se ispita kakvo je stanje u crnogorskim porodilištima i da li ima pomaka u odnosu na period prije donošenja ovog dokumenta, riječ će imati i predstavnici komisije koja je sprovodila istraživanje i Svjetske zdravstvene organizacije, kao i predstavnici vanbolničkih i bolničkih porodilištza, kao i Kliničkog centra Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić inicirao je nakon razgovora sa predstavnicama udruženja Roditelji konsultativno saslušanje u Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje kako bi skupštinsko tijelo donijelo zaključke, a sve u cilju otklanjanja propusta i poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite u porodilištima.

To je urađeno nakon što je Ministarstvo zdravlja odbilo da aktivira online peticiju sa konkretnim mjerama Udruženja Roditelji, uz obrazloženje da su tražene mjere svakodnevna aktivnost zdravstvenioh ustanova u okviru kojih rade porodilišta.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje danas je prihvatio izvještaj I zapisnik sa kontrolnog saslušanja čelnika Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, predstavnika bjelopoljske bolnice i KCCG održanoj 12. decembra prošle godine nakon infekcije pet beba iz Bijelog Polja, od kojih je jedna preminula.

Tako će Ministarstvo zdravlja i Uprava za inspekcijske poslove do 31. marta morati da dostave skupštinskom tijelu izvještaj o tome šta je urađeno povodom preporuka koje su sačinili nakon saslušanja.

Odbor je, osim apela da se što prije otvore odjeljenje ginekologije i neonatologije u Bijelom Polju, predložio ministarstvu da se inficiranoj djeci omogući kontrola, liječenje i rehabilitacija inficirane djece.

Preporučio je i da formiraju Komisiju koja će periodično pratiti kakvi su higijenski uslovi u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, u cilju sprečavanja infekcija, ali i da svako stacionarno odjeljenje umjesto pripravnosti ima cjelodnevna dežurstva.

Takođe su “zadužili” i komisiju za sprečavanje intrahospitalnih infekcija da ukoliko postoje i najmanje sumnje unutar bolnice obavijeste nadležnog epidemiologa, ministarstvo, kao i Institut za javno zdravlje.

Bonus video: