Ekološka situacija u Pljevljima nezadovoljavajuća

Skupština zahtijeva da se paralelno sa izgradnjom drugog bloka Termoelektrane radi toplifikacija grada, kao najefikasnija mjera unapređenja kvaliteta vazduha u najsjevernijem crnogorskom gradu
148 pregleda 0 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.02.2015. 18:16h

Skupština Opštine Pljevlja usvojila je većinom glasova zaključke vezane za mjere koje treba preduzeti u cilju unapređenje nepovoljne ekološke situacije u Pljevljima. Protiv su jedino bili odbornici Demokratskog fronta.

Za zaključke koje je predložio Savjet za zaštitu životne sredine glasali su odbornici DPS-a, SDP-a, BS, SNP-a i Pokreta za Pljevlja. DF tražio je da se usvoji incijativa kojom bi se od Vlade tražilo da donese zakon o ekološkoj zaštiti Pljevalja.

Skupština je konstatovala da je trenutna ekološka situacija u Pljevljima nezadovoljavajuća, te da se konstantno u zimskom periodu registruju prekoračenja zagađujućih materija.

Skupština zahtijeva da se paralelno sa izgradnjom drugog bloka Termoelektrane radi toplifikacija grada, kao najefikasnija mjera unapređenja kvaliteta vazduha u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Skupština je zadužila i lokalnu vlast da u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma "pristupi mogućnosti sagledavanja ugradnje filtera na kotlarnicu u Skerlićevoj ulici donaredne grejne sezone kao i da se ispita mogućnost zamjene postojećeg energenta drugim".

Zahtjeva se od lokalne vlasti da razmotri mogućnost izgradnje kotlarnice na drugoj lokaciji kako bi ona bila u funkciji u grejnoj sezoni 2016-2017.

Lokalni parlament obavezao je rukovodstvo Opštine da u saradnji sa resornim ministarstvom uradi nedostajuće projektne dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za preradu pitke vode na postrojenju Pliješi i otpočne fazno izvođenje radova kako bi se poboljšalo vodosnabdijevanje grada.

Zatraženo je da lokalna uprava u saradnji sa resornim ministarstvom predloži odluku kojom bi se obezbijedili uslovi za unapređenje energetske efikasnosti građanima Pljevalja, pod povoljnijim uslovima kao i prelazak na druge alterrnativne izvore toplotne energije.

Obavezuje se lokalna uprava da u saradnji sa resornim ministarstvom preduzme mjere na sanaciji takozvanih crnih ekoloških tačaka na teritoriji Opštine Pljevlja. SO je obavezala opštinsko preduzeće Čistoća da u zimskom periodu efikasnije prazni kontejnere i u saradnji sa komunalnom policijom spriječi paljenje i sagorjevanje odloženog smeća.

Nalaže se komunalnoj inspekciji Opštine Pljevlja da identifikuju sve korisnike energenata koji izazivaju povećanu emisiju štetnih materija ili su zabranjeni za upotrebu i spriječi njihovo korišćenje. SO je podržala inicijativu NVO Da zaživi selo koja traži ispitivanje uzročnika zagađenja i da sjedište ekološkog inspektora bude u Pljevljima.

Odbornici Demokratskog fronta smatraju da su usvojeni zaključci „bruka i stamorta“ da su kapitulacija interesa Pljevalja u odnosu na interese Vlade.

Šef odborničkog kluba DF Milan Lekić kazao je da zaključci koji su usvojeni ne rješavaju nagomilane ekološke probleme u Pljelvjima te da je jedino dobar put bio da se prihvatila njihova inicijativa da Vlada donese Zakon o ekološkoj zaštiti Pljevalja.

"Smatram da je predlog Fronta jedino pravo rješenje. Za našu situaciju je kriva je republička vlast koja se odnosila maćehonski prema ovoj sredini", rekao je Lekić.

Odbornik DF Nikola Rovčanin kazao je da sadašnja lokalna vlast štiti vladu i da čini sve kako bi reltivizovala nagomilane ekološke probleme ove sredine.

"O ekološkoj situaciji u Pljevljima krivi su jednako oni što ćute kao i Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem", rekao je Rovčanin.

Replicirajući Rovčaninu odbornik DPS-a Igor Golubović je kazao da je Vlada nije krivac za ekološko stanje u Pljevljima, već da je za to kriva vlast koju je u Pljevljima sa prekidima vršila dvadesetak godina opozicija.

Odbornik DF Bojan Krvavac smatra da su Pljevljima potrebna hitna ulaganja u zaštitu životne sredine a to može jedino sa nivoa države s obzirom da se radi o velikim novčanim ulaganjima.

Šef odborničkog kluba DF Ilhan Tursumović rekao je da predstavnici fronta nijesu željeli da se zaključci usvoje konsenzusom te da politička priča koju pričaju neće pomoći da se ekološki problemi Pljevalja riješe.

Odbornik SDP-a Munir Redžović smatra da je nastup opozicionih odbornika bila bespotrebna politizacija ovog pitanja. On je kazao da traženje krivca za zagađenje u Pljelvjima nikuda ne vodi te da je toplifikacija Pljevalja jedino rješenje ekoloških problema.

"Ova lokalna vlast je na dobrom putu da rješava ove probleme. Predhodna vlast nije znala da sarađuje sa Vladom i resornim ministarstvom", rekao je Redžović.

Odbornik DPS-a Dušan Knežević pozvao je NVO da rade neke korisne projekte a ne samo da pričaju o zagađenosti u Pljevljima jer to svi znamo. Za odbornika DPS-a Mervana Avdovića opozicija je, predlažući raspravu o ekološpkoj situaciji u Pljevljima ,željela da skrene pažnju sa tema koje nijesu poželjne za pljevaljske oppozicionare.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić kazao je da su sve strane doprinosili politizaciji ove teme.

"Trudićemo se da realizujemo sve obaveze, a preuzeli smo ih u ovim zaključcima puno", rekao je Đačić.

Bonus video: