Prava sreća što niko nije stradao: Olujni vjetar bacao i metalne ograde

Mještani naselja, upozorili su u otvornom pismu upućenom Upravi za inspekcijske poslove i Opštini budva da je ovo deseti put kako sa gradilišta pada građevinski materijal
82 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2015. 15:37h

Prava je sreća što sinoć niko nije stradao, kada je olujni vjetar sa gradilište budućeg luksuznog poslovno stambenog kompleksa „ DOM XXI“ u samom srcu Budve, nosio metalnu ogradu, sistemsku oplatu cigle i ostali građevinski materijal , koji je padao po naselju Gospoština.

Mještani naseljja, upozorili su u otvornom pismu upućenom Upravi za inspekcijske poslove i Opštini budva da je ovo deseti put kako sa gradilišta pada građevinski materijal težak na desetine kilograma, te da postoji opasnost da neko strada.

U gradnju višespratnice, koja niče na mjestu nekadašnjeg supermarketa Roda na samo 50 metara od Staroga grada, investira kompanija MCG Montenegro, dok radove izvodi firma Novkol Monte iz Budve.

„Usled jakog vjetra sinoć su padale sistemska oplata, metalna ograda, na desetine komada cigli, kolica, blažujke, letve, kacige... Svaka od navedenih stvari je dosta teška,a neke i po više desetina kila i sasvim su dovoljene da ubiju čovjeka na mjestu. Do sada smo bili te sreće da su samo neka vozila u ulici stradala,mada to sve pada i na okolne objekte. Više puta smo upoznali nadležne u Opštini Budva,prije svih Komunalnu policiju iz koje su nam rekli da su bili na gradilištu i upozorili ih da nekako obezbjede gradilište, međutim to se ne dešava.

Kontaktirali smo Upravu za inspekcijske poslove međutim ništa nisu preduzeli do sada. Zakon je decidan, piše i kako gradilišta treba da budu obezbijeđena“, navodi se u pismu.

Oni su upozorili da ulica pored gradilišta koja vodi u naselje Gospoština nema javnu rasvjetu još od ljetos, kada su drveni stubovi istrulili i pali sami od sebe.

"Niko od nadležnih ne nalazi za shodno da je možda potrebno zamjeniti ih. Put je takođe u katastrofalnom stanju,voda izbija nasred ulice,svi su odvodi začepljeni od šuta i građevinskog materijala sa gradilišta, stanje u naselju je nalik hororu. Svi nadležni,kako u opštini tako i u državi su obavješteni ali niko nešto ne preduzima. Bojimo se da će neko biti ili ozbiljno povrijeđen ili će poginuti, a onda će biti kasno za reakciju“, navode mještani i dodaju da su dobijali čvrsta uvjeravanja iz Opštine kada je gradilište otvoreno da će biti bezbjedno za okolinu.

Iz Komunalne policije je Vijesima potvrđeno da su dva puta do sada pismeno obavijestili građevinsku inspekciju Uprave za inspekcijske poslove, da izađe na teren, nakon što su se dešavali incidenti da pada građevinski materijal.

Iz kompanije MCG Montenegro je Vijestima saopšteno da sa izvođačem radova imaju ugovor, kojim je precizirano da se moraju obešteti svi oni kojima je nanijeta šteta od gradilišta te da gradilište moraju obezbijediti. Oni žale što je dio građeivnskog materijala i opreme preletjelo na ulicu, te ugrozilo bilo čiju sigurnost.

Galerija

Bonus video: