Nevrijeme na primorju: Avioni preusmjereni, trajekti plovili otežano

Snažan sjeverni vjetar od juče duva u Baru, i na momente dostiže olujnu jačinu
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2015. 16:22h

Zbog olujne bure koja je u udarima dostizala i brzinu od preko 100 kilometara na sat, oko 8 sati ujutro došlo je do prekida trajektnog saobraćaja na liniji Kamenari-Lepetane-Kamenari u Boki Kotorskoj.

Prekid u prometu trajekata preko tjesnaca Verige potrajao je do 10 časova kada je brodska veza sa jedne na drugu obalu Bokokotorskog zaliva ponovno uspostavljena. Ipak, i nakon toga, prilično otežano zbog udara bure, vozio je samo jedan manji trajekt pa su se u Lepetanima i Kamenarima povremeno stvarale manje kolone vozila koje su čekale na ukrcaj na brod.

Bura je obustavila i saobraćaj na aerodromu Tivat pa su sva planirana četiri leta za Beograd i Moskvu otkazana, odnosno preusmjerena na aerodrom Podgorica.

Iako aerodrom formalno nije zatvaran, kapetani aviona „Air Serbie“, „Montenegro Airlinesa“ i „Aeroflota“ odlučili su se da ne slijeću u Tivat, već su svoje vazduhoplove usmjerili na Golubovce.

Vjetar je ujutro oborio i jedno veliko stablo bora na Ponti Seljanova koje je palo preko lokalnog puta, pa su komunalci komunalci morali isjeći drvo da se opet uspostavi saobraćaj.

Bura je oborila i stablo „Mimoze“ blizu ulaza u područno odjeljenje OŠ „Drago Milović“ u Gradiošnici, dok je u naselju Pod Kuk jedan od žičanih boksova za sakupljanje seknundarnih sirovina podignut vjetrom i pao je na automobil “pežo 206“ (TV AF 816). Na automobilu je priotom,polomljena zadnja šoferšajbna, štop lampa i oštećen dio karoserije.

Direktor Komunalnog preduzeća Rade Popović kazao je da će šteta vlasniku automobila biti nadoknađena. Morem u blizini sjeverne obale Tivatskog zaliva, valovi su nosili polupotopljenu veću drvenu konstrukciju nekog plutajućeg mula kojeg je jaka bura sinoć otkinula drugdje u Boki. Plutajući objekat koji je u uslovima smanjene vidljivosti zbog valova i tzv.“morske prašine“ koju je bura nosila nad morem, predstavljao opasnost za plovidbu, bio je pod nadzorom Lučke kapetanije koja je bila spremna da interveniše i ukloni ga u slučaju potrebe.

Zbog nestanka struje i nemogućnosti zagrijavanja objekta te prosvjetne ustanove, ujutro je, nakon održanog prvog časa, prekinuta nastava u područnom odjeljenju OŠ „Drago Milović“ u Donjoj Lastvi, a nastavnici su oko 100 mališana poslali kućama.

Herceg Novi: Vjetar lomio stabla, tende, oštetio dalekovode

Bura koja je na hercegnovskoj rivijeri dostizala brzinu od 100 kilometara na sat lomila je stabla, tende i oštetila dalekovode zbog čega neka mjesta nisu imala struju nekoliko sati. Zbog vjetra su popucali brodski konpi kojim je italijanski feribort "Aurelia" bio vezan u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Predrag Forcan kapetan luke Brodogradilišta Bijela kazao je da su pramčani konopi na brodu pukli jutros nešto prije 7 sati, a nedugo nakon toga oko 7.15 su pukla ostala tri špringa i lanac sa obale koji je bio na brodu .

"Oborena su oba sidra i sa remorkerima se održava pozicija broda bez nekih većih problema. Čekamo da stane bura pa ćemo donijeti odluku šta ćemo dalje", kazao je Forcan uz tvrdnju da je “situacija pod kontrolom”.

Zbog olujnog vjetra došlo je do oštećenenja 10- kilovoltnog dalekovoda u Zelenici, zbog čega su potrošači od Meljina, Zelenike, Kuta i Sasovića bili bez struje. Potrošači u selima u zaleđu Herceg Novog od Mojdeža do Sitnice postepeno dobijaju struju, jer je obrušeno desetak niskonaponskih stubova.

Zbog oštećenja na mreži otežano je i napajanje potrošača na području Rivijere.

Potrošači Luštice nemaju struju, zbog oštećenja desetak stubova visokog napona i većine niskonaponskih u Klinacima i drugim selima na poluostrvu. Ekipe su na terenu, ali im jaki udari vjetra otežavaju popravke na mreži.

Očekuju da će postepeno puštati napon prema ovim selima, saopštili su dežurni dispečeri u Elektrodistribuciji Herceg - Novi.

Olujna bura u Baru, vjetar kida grane, lomi satelitske antene...

Snažan vjetar od juče duva u Baru, i na momente dostiže olujnu jačinu, piše Bar info.

U 10.30 sati su zabilježeni udari jačine 100 km na sat, a stalna brzina vjetra iznosi oko 40 km na sat.

Bura širom opštine kida grane na drveću, lomi satelitske antene, obara ograde, odnosi nepričvršćen mobilijar ugostiteljskih objekata, a oboreno je i nekoliko stabala.

Pogledajte i video zapis iz marine, koji je jutros snimio Nikola Marović.

Galerija

Bonus video: