Policija može da zabrani povratak Džomiću

Sveštenik SPC morao bi pred sudom da pokrene novi postupak i dokaže da ne predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost
301 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2015. 07:23h

Policija bi mogla zabraniti svešteniku SPC Veliboru Džomiću ulazak u Crnu Goru, i ako Upravni sud prihvati žalbu koja bi mu omogućila dozvolu za privremeni boravak.

Izvor iz Vlade kazao je da se Zakonom o strancima član 8, stav 5 može zabraniti ulazak u zemlju ako to “zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti, javnog poretka ili javnog zdravlja.” To znači da bi

Džomić morao pred sudom da pokrene novi postupak kako bi dokazao da ne predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je odluku da sveštenik SPC napusti zemlju na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost da Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Rješenje MUP-a Džomić je uzeo juče u podne, a sinoć oko 21 sat automobilom je krenuo iz Podgorice, putem prema Nikšiću i graničnom prelazu Ilino brdo.

“U cilju izvršenja rješenja i poštovanja pravnog poretka izaći ću iz Crne Gore i ući u Bosnu i Hercegovinu, otadžbinu Raška Konjevića. Imam određenih obaveza, a dalje ću prema prilikama i situaciji”, kazao je Džomić “Vijestima” sinoć pred polazak na put.

Izvor iz policije potvrdio je da je Džomić Crnu Goru automobilom napustio sinoć u 22.23 sati na prelazu Ilino brdo.

Juče ispred MUP-a

Ranije juče, ispred zgrade Odjeljenja MUP-a (bivši Centar bezbjednosti Podgorica) sveštenik SPC je u prisustvu advokata Zorana Piperovića, novinarima rekao “da će se vratiti, čim Upravni sud usvoji njegovu žalbu na odluku MUP-a”.

“Ovdje nije kraj, on (Konjević) se boji Upravnog suda, koji je tri puta za ove četiri godine odobrio odlaganje izvršenja rješenja do odluke Upravnog spora. Mnogo se naljutio taj izvanjac, ministar iz Perina hana kod Zenice koji može kao izvanjac da bude ministar, a ja ne mogu da dobijem boravak”, kazao je Džomić nakon što je u Odjeljenju MUP-a preuzeo policijsko rješenje.

Sveštenik je rekao i kako je u ovom slučaju riječ “o još jednom progonu Mitropolije crnogorsko-primorske i kanonskog sveštenstva od strane pojedinaca iz vlasti”.

“Neka im bude, ali crkva je izdržala gonitelje mnogo veće nego što su tipčići poput Konjevića”, kazao je Džomić.

Ponovio je da je za četiri godine MUP donio sedam “prvostepenih nelegalnih rješenja i devet drugostepenih, dok je Upravni sud donio tri presude u njegovu i u korist svih drugih sveštenika, koji su bili u istoj situaciji”.

Džomićev advokat danas će otići u Upravni sud.

“Podnijeću predlog za izdavanje privremene mjere. Čim bude donijeto rješenje od strane Upravnog suda da se donosi privremena mjera, to znači suspenziju svih ovih rješenja. Što znači da će otac Velibor moći da dođe u Crnu Goru u četvrtak, ako to rješenje bude u srijedu”, kazao je novinarima Piperović.

Džomić i Piperović

Piperović: Ovo nije odluka ANB-a, nego inat pojedinca

Džomićev advokat tvrdi da “istjerivanje” sveštenika SPC iz Crne Gore nije odluka ANB-a, kako je ranije saopštio MUP, već lični inat pojedinca.

“Onoga sekunda kada je ANB kazao da otac Velibor ne ispunjava uslove za boravak shodno Zakonu o strancima, oni tu završavaju svoj posao, a sve ostalo sprovodi MUP. Dakle, nije tačno da se ovo radi zbog toga što je ANB rekao tako, jer oni nemaju nikakve veze da li će MUP oca Džomića ostaviti u Crnoj Gori do okončanja spora ili ne”, tvrdi Piperović.

On je rekao i da “nepečatirano mišljenje ANB-a potvrđuje Džomićeve tvrdnje o nezakonitosti postupka.”

Bonus video: