Sukob u Elektro školi, direktor: Nisam naredio đacima da svjedoče, zamolio sam ih

“Naša djeca su punoljetna i ne žele da se svrstavaju ni na čiju stranu. U toj su školi još nekoliko mjeseci i ne žele da na bilo koji način budu tako pamćeni"
554 pregleda 37 komentar(a)
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2015. 13:11h

Roditelji učenika odjeljenja četvrtog razreda podgoričke Elektrotehničke škole (ETŠ) tvrde da su njihova djeca primorana da pišu izjave zbog rasprave koja se na času dogodila između direktora Veselina Pićurića i profesora Mladena Klikovca.

Ističu da je direktor prisustvovao času, te da je u jednom trenutku došlo do verbalnog konflikta između njega i Klikovca, zbog čega se od njihove djece sada traži da “pišu i potpišu izjavu o incidentu, a da će biti sankcionisani ukoliko to ne učine”.

Roditelji, koji su se javili “Vijestima”, još napominju kako su pokušali da slučaj prijave Ministarstvu prosvjete i Prosvjetnoj inspekciji, ali da im “niko nije odgovarao na brojeve telefona tog resora”.

“Naša djeca su punoljetna i ne žele da se svrstavaju ni na čiju stranu. U toj su školi još nekoliko mjeseci i ne žele da na bilo koji način budu tako pamćeni. To su i rekli upravi škole, ali im je odgovoreno da će oni biti sankcionisani ukoliko ne napišu izjave”, kaže majka jednog od učenika, koja je željela da ostane anonimna, navodeći da se plaši odmazde direktora ili nastavnika prema njenom djetetu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” od zaposlenih u školi, konflikt između Pićurića i Klikovca traje godinama, a kulminirao je kada se nedavno nastavnik javio na konkurs za direktora škole. Izvori iz ustanove tvrde da je Pićurić izabran za direktora u trećem mandatu, a da mu je Klikovac čestitao na tome.

"Kao direktor imam pravo da dođem na čas u hospitaciju, odnosno da vidim kako se sa djecom radi. Nažalost, došlo je do toga da se nastavnik ponašao mimo svih normi, zbog čega sam i tog dana djeci rekao da uvijek treba da vode računa da ostanu ljudi. Jesam ih zamolio da napišu ono šta se zaista dogodilo tog dana na času, ali ne mogu i neće snositi sankcije ukoliko to ne učine”, kazao je “Vijestima” direktor škole Veselin Pićurić.

Prema njegovim riječima, riječ je o punoljetnim građanima koji bi trebalo da imaju građansku svijest i odgovornost i posvjedoče o onome čemu su prisustvovali i prenesu činjenice na papir.”Ali ako neće, ne moraju, niko od njih neće, niti može biti zbog toga sankcionisan”.

Profesor Klikovac do kraja sedmice nije odgovarao na pozive redakcije “Vijesti”.

Vanredni čas iz "građanskog vaspitanja"

Roditelj koji je pozvao redakciju tvrdi da je neko iz menadžmenta škole ponovo u petak pokušao da ubijedi đake da napišu izjave: "Profesorica koja je došla na čas je bez prisustva predmetnog nastavnika djeci objašnjavala da su oni punoljetni građani koji treba da primijete kad neko zaslužuje da bude kažnjen".

Navodi još da je direktor na spornom času profesoru, između ostalog, zamjerio što đaci nemaju sveske.

"Naša djeca vole da rade kod tog nastavnika ili nam se bar tako čini, jer gradivo obrađuju na kreativan način. Vrlo često pripremaju različite prezentacije iz predmeta koji predaje i na taj način u praksi uče ono što će im sjutra biti struka".

Bonus video: