Ulcinj: Fekalna streptokoka u vodi za piće

U mikrobiološkom nalazu iz Bara piše da su u 100ml vode pronađene fekalne streptokoke i koliformne bakterije u ukupnoj količini od 9,2
238 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2015. 07:32h

Voda iz centralnog ulcinjskog vodovodnog sistema nije za piće - pokazuju nalazi higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Baru u koje su “Vijesti” imale uvid.

Informacija je procurila u javnost nakon što se nekoliko vlasnika radnji u Ulcinju prethodnih dana požalilo “Vijestima” da zbog toga već duže ne mogu da dobiju sanitarnu saglasnost i dozvolu za rad.

U rezultatima mikrobiološke analize piše da su u 100ml vode pronađene koliformne bakterije u ukupnoj količini od 9,2 i streptokoke fekalnog porijekla. U mišljenju koje je potpisao dr Dušan Perović iz Bara stoji „da na osnovu izvršenih analiza ispitivani uzorak vode ne odgovara uslovima pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće“.

“Pojma nemam o čemu se radi. Znam da sam priključen na gradsku mrežu i da ja ne proizvodim vodu. Ni kriv ni dužan snosim posljedice nečijeg nerada i neodgovornosti”, kazao je “Vijestima” vlasnik lokala u centru grada pokazujući izvještaj o ispitivanju vode za piće. On nije želio da mu se pominje ime zbog, podvukao je, eventualnih problema „sa ljudima iz Vodovoda“.

“Nalaz nije bio ispravan ni u julu. Do kada da čekam da voda bude ispravna za piće da bih dobio potrebne dozvole”, pitao je.

“Vijesti” su imale na uvid i nalaz iz jula u kome takođe piše da su u uzorku vode pronađene streptokoka fekalnog porijekla i koliformne bakterije u količini od 2,2. I u tom nalazu koji je potpisao Perović piše da voda nije za piće. Perović juče nije htio da komentariše nalaze vode za piće iz Ulcinja.

Analize urađene u Domu zdravlja Bar, foto: Samir Adrović

“Ne mogu da vam kažem ništa. Ja sam profesionalac i to su tajne, odnosno stvari o kojima ne mogu da pričam. Zovite u ponedjeljak direktora Doma zdravlja pa neka vam on kaže”, kazao je Perović ne želeći da otkrije ništa više o važnom problemu o kome najmanje znaju mještani.

Zašto se taji i ćuti o tome “Vijesti” su pokušale da dobiju odgovor i u Vodovodu ali direktor Fehim Avdiu i tehnolog Zefa Lukić nijesu odgovarali na pozive i poruke novinara. Ništa o tome ne zna ni direktor Doma zdravlja dr Pavle Marniković.

“Nemojte se ljutiti, ali mi nijesmo nadležni za to”, kazao je doktor.

U Ulcinju nema epidemije, ali je “Vijestima” u epidemiloškoj laboratoriji potvrđeno da su u zadnjih nekoliko dana evidentirali probleme građana koji su imali „mučninu“.

Moguće je da se desilo dok je Lisna Bori bila bez struje

Sagovornik “Vijesti” iz Vodovoda kazao je da je moguće da su uzorci uzimani kada nije bilo struje na izvorištima u Lisna Bori.

Koliformne bakterije, navode mikrobilozi, generalno nijesu štetne. Prisustvo tih bakterija u vodi za piće “obično je posljedica problema sa sistemima za prečišćavanje vode ili distributivnim cijevima. To ukazuje da voda može da bude kontaminirana bakterijama koje mogu da izazovu bolest.

Sa druge strane fekalni strepteokok u fecesu ljudi malobrojniji je od ešerihije koli.

Preživljava duže i i mikrobiolozi ga smatraju kvalitetnim indikatorom prisustva fekalne kontaminacije vode. Samo dvije vrste ove bakterije, e. faecalis i e. faecium, izazivaju infekcije kod ljudi, ali Perović u nalazima ne piše o tome.

Galerija

Bonus video: