Al Hamadi Đukanoviću: Možemo odmah ponuditi stipendije crnogorskim studentima

„Znamo da su UAE napravili snažan iskorak u tom pravcu i zato je za nas veoma važno da odlične prijateljske odnose iskoristimo, između ostalog, i za transferisanje vašeg iskustva prema Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.
2063 pregleda 5 komentar(a)
Al Hamadi i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Al Hamadi i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Bez novih znanja, u tijesnoj povezanosti sa primjenom savremenih naučnih i tehnoloških dostignuća, ne može biti progresa ni za jedno društvo, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u razgovoru sa ministrom obrazovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Husainom bin Abrahim Al Hamadijem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, upoznao Al Hamadija sa savremenim dostignućima Crne Gore i njenom pozicijom u regionu i istakao da je deficit novih znanja i primjene novih tehnologija prepoznat kao ključno ograničenje za dalji dinamičan razvoj zemlje.

Kako je istakao, bez novih znanja, u tijesnoj povezanosti sa primjenom savremenih naučnih i tehnoloških dostignuća, ne može biti progresa ni za jedno društvo.

„Znamo da su UAE napravili snažan iskorak u tom pravcu i zato je za nas veoma važno da odlične prijateljske odnose iskoristimo, između ostalog, i za transferisanje vašeg iskustva prema Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je dugoročan odgovor na taj nedostatak u Crnoj Gori korjenita reforma obrazovanja, za koju je potrebno vrijeme i dodao da u međuvremenu treba ozbiljno raditi na prevazilaženju tog problema.

Navodi se da je Đuaknović obavijestio Al Hamadija da će u najskorije vrijeme formirati specijalni fond kojim bi bila obezbjeđen novac da se jedan broj najtalentovanijih studenata za potrebe zemlje stipendira za usavršavanja na najprestižnijim univerzitetima u svijetu.

Al Hamadi je rekao da su u reformu obrazovanja krenuli od nule, svjesni da je to proces koji traje cijeli život, i koji se ne odnosi samo na univerzitet, već na cjelokupni sistem, počev od vrtića.

On je naveo da je prije imenovanja za minsitra bio neposredno angažovan na implementaciji reformi, posebno na Halifa univerzitetu koji je u međuvremenu zauzeo 145 mjesto na svjetskoj listi univerziteta, sa amibicijom da se svrsta među prvih trideset

„Tajna našeg uspjeha je u saznanju da građevine koje smo podigli i novac kojim raspolažemo nijesu vrijednosti od krucijalnog značaja, već da je ljudski kapital ono što je najvrednije u našem društvu“, rekao je Al Hamadi.

On je, u vezi saradnje sa Crnom Gorom, istakao da ima mnogo načina da se ona osmisli i ubrza.

Al Hamadi je rekao da mogu odmah ponuditi stipendije za crnogorske studente na njihovim univerzitetima, ili prihvatiti grupe srednjoškolaca iz Crne Gore da uče u njihovim školama.

Kako se navodi, spremni su da već prihvate delegaciju iz Crne Gore, koja bi se na licu mjesta upoznala šta oni rade u ovoj oblasti.

Govoreći o modelu obrazovanja, Al Hamadi je rekao da su od dječjeg vrtića do univerziteta uveli predmet dizajniranje novih tehnologija, što niko nema u svijetu.

„Spremni su da zajedno sa crnogorskim kolegama naprave master plan i da nam pomognu da ne ponavljamo greške koje su oni pravili u procesu reforme obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

Al Hamadi je ponudio i obuku nastavničkog kadra što vrlo brzo može dati rezultate.

On je upoznao Đukanovića i o formiranju i funkcionisanju Fonda za stipendiranje talenata u svijetu i rekao da je to potpuno identično sa načinom koji je predstavio Đukanović za formiranje sličnog fonda u Crnoj Gori.

Zahvaljujući Al Hamadiju na sadržajnom i korisnom razgovoru, Đukanović je istakao da će odmah po povratku u Crnu Goru upoznati predsjednika Vlade i minsitra obrazovanja kako bi se što prije uspostavila komunikacija nadležnih resora i osmislio plan dalje saradnje u obrazovanju.

Bonus video: