PRIPREME ZAVRŠENE

Sanacija crnih tačaka kreće na proljeće

Mnogi nijesu vjerovali da će se ovo desiti. Bilo je i dosta osporavanja uzimanja kredita, koji će morati da vraćaju građani, ali trenutno u Crnoj Gori nema značajnijeg projekta sa aspekta javnog interesa i zdravlja građana.
76 pregleda 0 komentar(a)
crne tačke, sanacija, Foto: Zoran Đurić
crne tačke, sanacija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.02.2015. 17:49h

Priprema za sanaciju pet crnih tačaka, za koji je od Svjetske banke (SB) dobijen kredit od 50 miliona eura, je gotova, a posao će krenuti na proljeće.

Kako je saopšteno na jučerašnjoj prezentaciji projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”, u narednih tri do pet godine biće sanirana deponija grita na lokaciji Brodogradilišta u Bijeloj, jalovište Gradac u Pljevljima, deponija pepela i šljake “Maljevac” u Pljevljima, dok će rad na eliminaciji deponije čvrstog otpada i bazena crvenog mulja u KAP-u, zavisiti od ponašanja novih vlasnika.

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović istakla je da država mora da riješi i komunalne i probleme otpada, za šta je neophodno 90 miliona.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić podsjetio je da je ugovor potpisan 10. oktobra, a da je novac na raspolaganju od 17. novembra prošle godine.

“I pored toga što je postojala politička volja, u budžetu nismo mogli obezbijediti novac za sanacije. Zato je kreditno zaduženje izuzetno dobro promišljena odluka, s obzirom na to da realizacijom tog projekta rješavamo višedecenijske nagomilane probleme”, kazao je Spahić.

Šefica kancelarije SB za Crnu Goru i BiH Tatjana Proskurjakova kazala je da je projekat važan jer će se unaprijediti kvalitet života ljudi i ekonomiju: “Crna Gora se razvija kao turistička destinacija, a to se teško može ostvariti sa crnim ekološkim tačkama... Impresionirana sam posvećenošću Vlade...”